info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nu klubbas den nya pensionsåldern: ”Orimligt”

Igår fattade riksdagen beslut om högre pensionsålder. ”Orimligt”, menar Byggnads och Kommunal.

Från nästa år ska vi arbeta längre. Foto: Barbro Wickström/Mostphotos

”Jag är 55 år nu … vaknar mitt i natten av värk. Känns verkligen som ett slag i ansiktet på oss som hjälpt till att bygga detta land.”

”Känner mig lurad på min efterlängtade pension vid 61-63 år. Är 57 år och 40 års slit som rörmontör börjar kännas, tre operationer hittills, en fjärde i antågande.”

Läs också 61 blir 62 – nästa år höjs pensionsåldern

Så lät några av kommentarerna när Byggnadsarbetaren förra året frågade vad Byggnads äldre medlemmar tycker om förslaget att höja lägsta pensionsåldern till 64 år. 9 av 10 svarade att förslaget var ”mycket dåligt eller ganska dåligt”. De tillfrågade var i åldrarna 55-66 år och fler än 8 av 10 upplevde besvär med värk i kroppen.

Men nu blir den kritiserade pensionsöverenskommelsen ändå snart verklighet. I onsdags klubbades den i riksdagen. I ett första steg höjs den lägsta åldern när det går att ta ut allmän pension med ett år, från 61 till 62 år, från och med 1 januari 2020.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Byggnads Johan Lindholm och Kommunals Tobias Baudin att det är ”orimligt” att fatta beslut om att höja pensionsåldern innan andra reformer är på plats. De viktigaste ändringarna är att arbetsmiljö och arbetsvillkor först förbättras, att möjligheten att få förtidspension förstärks och pensionsavgiften höjs så att pensionerna kan bli högre för lägre avlönade, anser debattörerna.

Alla partier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna var med på pensionsöverenskommelsen. Regeringens förslag som drivits igenom heter ”En riktålder för höjda pensioner och följsamhet till ett längre liv” och finns att ladda ner här.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nu klubbas den nya pensionsåldern: ”Orimligt”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig