info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nu höjs fackavgiften

Byggnads fullmäktige har beslutat att höja förbundsavgiften. Avgiften till förbundet blir 385 kr i månaden under 2014 för medlemmar som tillhör avgiftsklass 1.

År 2010 tog Byggnads kongress beslut om att införa ett avgiftssystem där avgiftens storlek hänger samman med lönenivån för respektive medlem. Vid samma kongress fattades även beslut om att höja avgiften varje så att balans uppnås mellan förbundets avgifter och intäkter under kongressperioden. Fullmäktige har tidigare höjt avgiften till förbundet med 2,4 procent för 2012 och 2,6 procent 2013. Och höjningen för 2014 hamnar alltså på 2,6 procent.
– Vi justerar även upp löneintervallen som bestämmer avgiftsklass med 2,6 procent. Om vi inte gör det så skulle alla så småningom hamna i avgiftsklass 1, säger Niklas Rengen, ekonomichef på Byggnads.
Det innebär att byggnadsarbetare som tjänar över 31 300 kronor i månaden eller över 180 kronor per timme ska betala 385 kronor i förbundsavgift i månaden. Med förbundsavgift menas den del av fackavgiften som går till den centrala verksamheten som till exempel förhandlingsenheten på förbundskontoret. Utöver detta betalar varje medlem en avgift som går till den regionala verksamheten. Avgiften varierar mellan de elva regionerna över landet men ligger kring 120 kronor.
– Förutom den del som går direkt till regionen har vi även fattat beslut om att under 2014 ska hälften av avgiften till förbundet gå ut till regionerna, säger Niklas Rengen.
Avgiftshöjningen till förbundet på 2,6 procent för 2014 gäller samtliga avgiftsklasser förutom nr 8 som till stora delar består av pensionärer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nu höjs fackavgiften

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig