info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nu glider bygglönerna

Byggnadsarbetarna var 1990-talets förlorare. Men nu har de börjat ta igen det de förlorade. Det skriver Byggnadsarbetaren om i nästa nummer av tidningen.

Lagackorden på byggarbetsplatserna har givit en löneökning på 7:71 kronor i timmen, 6,3 procent, från det fjärde kvartalet 1999 till samma kvartal år 2000. I Stockholm gav lagackorden bland murare, trä- och betongarbetare, TBM-ackorden, en löneökningstakt på 8:21 kronor per timme, det vill säga 6,4 procent. Tidlönerna ökade med 8,1 procent. Det visar Byggnads lönestatistik.

Och de flesta byggyrkena följer byggackordens utveckling. Den genomsnittliga löneökningstakten i hela Byggnads var 5,6 procent när fjärde kvartalen 1999 och 2000 jämförs.
Därmed ökar lönerna i byggbranschen snabbare än lönerna i industrin. Där ligger löneökningstakten, enligt SCB, på cirka 4 procent.
Det var under det fjärde kvartalet 2000 som löneutvecklingen började skjuta fart. När siffrorna räknas samman för hela 2000 blir löneutvecklingstakten i Byggnads bara 4,2 procent.

På Byggnads utredningsenhet är man försiktig med att dra slutsatsen att löneglidningen tagit fart.
– Det fjärde kvartalet slog båda löneökningarna under förra året igenom. Det gör att det är lite för tidigt att säga om det handlar om ett bra kvartal eller om en trend, säger Björn Andersson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nu glider bygglönerna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig