info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Nu fortsätter vi förhandla"

Efter några ostadiga dagar fortsätter nu förhandlingarna om byggavtalet som planerat. Sveriges Byggindustrier och Byggnads bekräftar att de träffats i dag och ska träffas i morgon, fredag.

– Det är färdigt. Nu fortsätter vi förhandla, säger Byggnads avtalssekretare Torbjörn Hagelin.
– Vi har haft bra förhandlingar på eftermiddagen. Vi fortsätter i morgon, säger Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind.
Det är uttalanden som kommer efter en dag då förhandlingsläget varit svajigt, i förmiddags såg dagens förhandlingar inte ut att bli av.

Avtalet upphör 31 mars

Förhandlingarna gäller ett nytt byggavtal. Det gamla slutar gälla om två veckor, den 31 mars.
Den 22 februari växlade Byggnads och Sveriges Byggindustrier yrkanden, sina respektive önskemål om vad det nya avtalet ska innehålla, med varandra. Sedan dess har förhandlingar pågått men i tisdags kom de av sig.


Läs mer om byggavtalet
Nu avgörs ackordets framtid
”De vill ta bort inflytande på lön”

Avbröt samtal efter BI-rapport

Under förhandlingarna fick Byggnads då veta att Sveriges Byggindustrier gått ut med en rapport där man kritiserar Byggnads yrkanden. Enligt rapporten skulle Byggnads yrkanden öka företagens kostnader med åtta procent och ett av tre medlemsföretag i Sveriges Byggindustrier skulle inte klara det.
– Det är åt helvete att man går ut under sittande förhandlingar där man inte är färdig mellan parterna och lämnar ut en rapport där man tagit fram en beräkning som vi överhuvudtaget inte fått ta del av. Vi kan ju inte bemöta det på något sätt, säger Torbjörn Hagelin.
Detta ledde till att Byggnads avbröt tisdagens samtal.

Förhandlingar sköts upp

I dag, torsdag, var en ny förhandlingstid bokad klockan tolv.
Under förmiddagen sa Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind till Byggnadsarbetaren att han inte nått Byggnads sedan de lämnade tisdagens förhandlingar, men att han utgick från att de skulle dyka upp i dag. Senare gav dock Byggnads beskedet att de behövde mer tid till att diskutera situationen internt och att de därför ville skjuta på förhandlingen. Men under eftermiddagen fortsatte till sist ändå förhandlingarna och nu säger alltså båda parter att de ska fortsätta som planerat i morgon, fredag, och i nästa vecka.

Byggnads kampanjar också

Byggnads gick tidigare i veckan, tillsammans med övriga förbund i 6F, ut med en kampanj där man kritiserar arbetsgivare för att vilja sänka arbetares löner för att bland annat höja företagens utdelning.
Torbjörn Hagelin menar att det inte går att jämföra med BIs rapport eftersom 6F-kampanjen inte lyfter enskilda yrkanden från Sveriges Byggindustrier.

FÖLJ BYGGNADSARBETARENS AVTALSBEVAKNING HÄR

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Nu fortsätter vi förhandla"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig