info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nu förhandlas din nya lön

Bara dagar efter det nya Byggavtalet blev klart träffas Byggnads och Sveriges Byggindustrier (BI) igen. Denna gång för att förhandla om hur löneutrymmet ska läggas ut.

I går blev industrin klara med sina avtalsförhandlingar. Därmed blev ramarna när det gäller löneökningar klara även för arbetarna inom byggsektorn. Avtalet är treårigt och är värt 6,8 procent.
– Vi kommer förhandla om hur utrymmet ska läggas ut. Vi har satt av tid idag, på torsdag och fredag, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare i Byggnads.
Torbjörn Hagelin vill inte spekulera om hur utrymmet ska fördelas. Men vad som är klart är att kostnaden för arbetstidsförkortningen – som utökas med 3 timmar till 37 timmar – i det färska Byggavtalet ska dras av.
– Kostnaden för arbetstidsförkortningen kommer att plockas från det totala löneutrymmet, säger Torbjörn Hagelin.

Bättre ställning för skyddsombud

Frågan om att huvudentreprenören ska ta ett större ansvar för underentreprenören har varit en huvudfråga i årets avtalsförhandlingar. I det nya Byggavtalet är den frågan flyttad till en arbetsgrupp som ska vara färdig med arbetet senast den 15 februari 2014.
Något annat som rör arbetsmiljön och som redan är klart är att skyddsombudens ställning stärks genom att parterna är överens om en skrivning som finns i Elektrikernas Installationsavtal. Den innebär att skyddsombuden får större möjligheter att begära överläggningar om brister i arbetsmiljön.
– Det är mycket bra. Om ett skyddsombud lyfter en fråga måste arbetsgivaren skyndsamt ta tag i problemet. Det ska vara möten som protokollförs och händer inget inom fem dagar som åtgärdar arbetsmiljöproblemet så är det ett brott mot kollektivavtalet, säger Torbjörn Hagelin.

Listor ska revideras

Byggnads och BI är även överens om ett tidsschema för när de olika tidlistorna ska vara omarbetade. Senast de fick en tillsyn var 1999.
– Det handlar om tider och om en del nya arbetsmoment som ska föras in i listorna, säger Torbjörn Hagelin.
Nybyggnadslistan ska vara klar 31 december 2013 och ombyggnadslistan 30 mars 2014. Den helt nya anläggningslistan ska vara färdig senast den 31 december 2014.

Arbetskläder åt alla

Enligt Byggnads finns det problem med att många små och mellanstora byggbolag inte gör rätt för sig när det gäller arbetskläder.
– Det fungerar bättre på de stora bolagen, men för att övriga ska skärpa upp sig har vi fått in en skrivning i nya avtalet om att arbetsgivarna ska föres arbetstagaren med arbetskläder, säger Torbjörn Hagelin.
Med arbetskläder i detta fall avses arbetsbyxor, snickarblus, ofordrad jacka och vinterjacka.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nu förhandlas din nya lön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig