info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nu får Frank Morris tillbaka jobbet

I Storbritannien pågår en infekterad debatt om ifall byggföretag svartlistar arbetare. Igår nåddes en överenskommelse för Frank Morris, som blivit en frontfigur för arbetarna.

Byggnadsarbetaren träffade elektrikern Frank Morris i London i februari då vi var där för att skriva om anklagelserna om svartlistning av bland andra fackligt aktiva byggnadsarbetare. Fyrabarnspappan var då arbetslös och han flackade med blicken då privatekonomin kom på tal.
– Jag vet inte vad jag ska göra, sa han.

Förlorade jobbet förra året

Förra året jobbade han på det enorma infrastrukturprojektet Crossrail i London.
Enligt Frank Morris och hans fackförbund Unite sades hans arbetsgivares kontrakt på projektet upp i förtid för att uppdragsgivarna ville bli av med Frank Morris. Det skulle ha berott bland annat på att man upptäckt att han var svartlistad. Crossrail och entreprenören BFK (ett konsortium mellan företagen Bam, Ferrovial och Kier) har kategoriskt avvisat anklagelserna.

Hemlig överenskommelse

I våras inleddes en rättslig process, men nu har alltså Unite och BFK nått en överenskommelse.
Exakt vad den innebär är inte offentligt, men enligt uppgifter i brittisk media erbjuds Frank Morris nu ett nytt arbete på Crossrail.

Oenighet om vad man är enig om

I ett allmänt hållet gemensamt uttalande skriver Unite och BFK att de är överens om att det inte skett några överträdelser av lagarna om svartlistning på Crossrail.
Vad det betyder tycks de dock inte vara överens om.
På Crossrails hemsida påstods igår att Unite medgett att ingen svartlistning ägt rum på projektet. Enligt brittisk media, bland annat building.co.uk, bemöttes detta dock snabbt av Unite.
En talesperson från facket ska ha invänt att det man håller med om är att det inte skett några brott mot den nuvarande lagen, men enligt Unite visar det hur klen lagstiftningen är. Talespersonen ska ha poängterat att man däremot inte sagt att ingen svartlistning skett på Crossrail.

Ärendet skickat till regeringen

Blacklist support group, en organisation för svartlistade arbetare, har utropat överenskommelsen som en stor framgång i arbetet mot svartlistning.
Parallellt med de här händelserna pågår utredningen och rättsprocessen gällande den historiska svartlistningen i Storbritannien, den som skedde via ett branschgemensamt register över arbetare som avslöjades 2009.
Frank Morris hade ingen akt i det registret. Men den parlamentariska kommitté som utreder härvan lämnade nyligen över uppgifter om Crossrail och Frank Morris till näringsministern, med en uppmaning om att regeringen ska utreda situationen.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nu får Frank Morris tillbaka jobbet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig