info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Norskt initiativ till gränslöst avtal

Norska Fellesförbundet tar initiativ till ett kollektivavtal för hela Norden. Avtalet ska i första hand gälla långpendlare men intresset är ljumt i Byggnads i Sverige.

En fackavdelning för snickare och timmermän i norska Fellesförbundet föreslog ett nordiskt avtal för långpendlare. Förslaget skickades till det norska fackets kongress, landsmötet som hölls i oktober, där Ivar Dahl Hansen argumenterade för ett gränsöverskridande avtal.
Hans argument var framför allt att det blir allt vanligare att svenskar tar jobb i Norge. Också andra nordbor söker sig dit jobben finns oavsett om det är i Norge, Danmark, Sverige eller Finland. Det är alltför vanligt att långpendlarna får jobb i företag utan kollektivavtal och med sämre anställningsvillkor än vad som gäller i respektive land.

Han fick stöd för förslaget och Fellesförbundets styrelse ska nu ta initiativ till samtal mellan de nordiska facken i frågan.
Byggnads ordförande Hans Tilly säger att han vill titta närmare på förslaget från Norge.
– Grundinställningen är att respektive lands regler gäller. Det är en fungerande princip som vi vill hålla fast vid, säger han.

Hans Tilly säger att Fellesförbundet tidigare haft en linje att norska villkor ska gälla oavsett var norska arbetare jobbar. Men han instämmer i att det behövs en de samordning, bland annat av sociala förmåner.
– Det skiljer mer än vi tror. Men det handlar oftast om politiska beslut, säger Hans Tilly.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Norskt initiativ till gränslöst avtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig