info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Norsk sjukpenning dröjde sex månader

Den 23 april 2001 bröt Dan Hellring foten vid en arbetsolycka på Fornebu i Oslo. Först i oktober fick han den första sjukersättningen.

Hot om vräkning och indrivningshot på räkningar blev resultatet för Dan Hellring när han råkade ut för en arbetsolycka i Norge. Orsaken är att Trygdeetaten for utlandssaker, den norska sjukkassans utlandsavdelning, dröjt med utbetalning av sjukpenning.
– När jag har lyckats komma fram på telefon skyller de på att de inte har folk, berättar Dan, som fortfarande är sjukskriven.
Operationen av den brutna foten misslyckades och fick göras om. Nu är han stelopererad och måste byta jobb.
– De ska pröva min långtidssjukskrivning nu. Jag är livrädd för att det ska ta lika lång tid. Då blir jag vräkt, berättar han.
Dan Hellring berättar också att han pratat med flera som drabbats av liknande fördröjningar och att svenska riksförsäkringsverket ifrågasatt dröjsmålen med sjukersättning från Norge.
På Trygdeetaten kan man inte förklara varför prövningen tagit så lång tid i det enskilda fallet.
– Det kan bero på att vi saknat handlingar. Normalt ska det ta max en månad och det är en tidsgräns vi klarar i de flesta fall, säger Öjvind Ek på Trygdeetatet for utlandssaker.
De handlingar som krävs för utbetalning är dels ett läkarintyg, från första dagen, och dels intäkts- och skatteupplysningsschema som arbetsgivaren ska lämna in.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Norsk sjukpenning dröjde sex månader

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig