info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Norge öppnas för bygglärlingar

Svenska bygglärlingar kan snart åka till Norge och jobba ihop timmar. En överenskommelse mellan länderna kan bli klar under hösten.

Jonny Hiljanen, arbetslös lärling i Kiruna blir glad när han får höra att det snart går att arbeta i Norge. Tidigare har det inte varit tilllåtet för bygglärlingar att jobba ihop timmar i andra länder.
– Det här låter väldigt bra och lönerna är ju högre i Norge. Jag kanske ska prova det, säger han.
Byggnads och Fellesförbundet i Norge håller på att diskutera fram en överenskommelse som gör det möjligt för lärlingar att jobba på andra sidan gränsen.

– Förhoppningsvis blir det klart under hösten. Vi ska lämna ett förslag till NBTF (Nordiska byggnads- och träarbetarefederationen, reds anm), säger Lennart Hållbus, yrkesutbildningsansvarig på Byggnads.
Det är yrkesgrupper med yrkesbevis som är aktuella för de nya reglerna. Tanken är liknade överenskommelser kommer att slutas också med Island, Danmark och Finland.
– Beroende på konjunkturen så brukar hela bygglag åka över till andra länder. Det här gör det möjligt för lärlingarna att åka med, säger Lennart Hållbus.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Norge öppnas för bygglärlingar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig