info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nöjda parter efter odramatisk förhandling

Det bästa med de nya bygg- och anläggningsavtalen är helheten; en acceptabel löneökning utan strid.

Det är Byggnads och Byggentreprenörenas chefsförhandlare överens om.
– Det är en ansvarsfull nivå efter en odramatisk förhandling, säger Christer Flodén, förhandlingschef på Byggentreprenörerna.
– En hyfsad reallöneökning inom den samhällsekonomiska ramen, konstaterar Byggnads förhandlingschef Gunnar Ericson.
Gunnar Ericson pekar på höjningen av de lägsta lönerna, grundlönen och påslagen för städpersonal, som viktiga inslag. Och han är nöjd med att arbetsgivarnas omfattande krav på förändringar av arbetstiderna stannat vid att byggavtalet nu har i princip samma regler som anläggnings- och VVS-avtalen.
– Vi har inte sett att reglerna på de andra avtalsområdena försämrat för våra medlemmar i någon särskilt stor utsträckning, säger han.
Byggnadsarbetarna hade i många motioner bland annat krävt bättre traktamenten, semesterersättning före semestern, mer kostnadsfria arbetskläder och förkortad arbetstid. Inget av dessa krav blev verklighet.
– Jag förstår om många kan känna besvikelse. Men vi fick släppa på en del av våra krav och arbetsgivarna släppte en del av sina, säger Gunnar Ericson.
Christer Flodén, arbetsgivarnas förhandlingschef, anser att genombrottet när det gäller förläggning av den ordinarie dagarbetstiden är det största glädjeämnet.
– Vi hade naturligtvis önskat mer. Men så här långt gick det i det här skedet, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nöjda parter efter odramatisk förhandling

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig