info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter Voi-turen – nu får Jonas spränga igen: ”Jävligt skönt att hålla i en laddkäpp”

Jonas nekades sprängningstillstånd efter att ha kört elsparkcykel hem från krogen – i Tyskland. Efter åtta månaders ovisshet får han nu grönt ljus att utöva sitt yrke igen.

En bergsprängare och en skylt med förbud för elsparkcyklar.
Det blir inga fler Voi-turer för bergsprängaren Jonas. "Elsparkcykel vågar jag inte ens åka i sverige längre." Foto: Mostphotos (montage)

Först den obligatoriska sportfrågan: Hur känns det?
– Det känns fantastiskt. Vi testade att skicka in ett tillstånd förra veckan och svaret kom väldigt lägligt när vi var på väg till Borr och Sprängmässan i Bålsta. Jag satt i en stortaxi med kollegorna så det vart tjo och tjim. Det var en väldig lättnad, säger Jonas, som egentligen heter något annat.

LÄS MER: Tog Voi från krogen i Tyskland – nu får Jonas inte arbeta som sprängare

Byggnadsarbetaren har tidigare berättat om den erfarne bergsprängaren Jonas som hösten 2023 nekades sprängningstillstånd av Polisen i Stockholm.

Under en jobbresa till Baumamässan i München hade han tagit en elsparkcykel till hotellet efter att ha druckit öl. I Sverige hade det varit lagligt, men i Tyskland är det ett trafikbrott. Det visste inte Jonas, som dömdes till böter i en bayersk domstol.

När hans arbetsgivare YB Sprängtjänst sökte tillstånd för sprängning i detaljplanerat område – normalt ett rutinärende – nekades Jonas med hänvisning till sparkcykelturen i Tyskland. Företaget överklagade, men både förvaltningsrätten och Kammarrätten gick på Polisens linje.

YB Sprängtjänst stöttade honom genom processen, men situationen tärde på företagets ekonomi och Jonas var orolig över att förlora jobbet.

Nu, åtta månader senare, har han fått grönt ljus för att spränga igen.

Hur var det att jobba som bergsprängare utan att få spränga?
– Väldigt jobbigt. Det kunde bli så att chefen sa: ”Stick till det här stället och skjut.” Det kan jag inte, svarade jag. ”Nej just jävlar.” Så man fick rodda om och skicka andra på jobb som låg närmare mig geografiskt. Vi försöker alltid planera dagarna för att maximera arbetstiden och folks möjligheter till familjeliv. Det här har ju strulat till det för alla och jag har känt mig som en börda.    

Hur kändes det att skjuta första salvan efter att du fått nytt tillstånd?
– Det kändes jävligt skönt att hålla i en laddkäpp igen och trycka ned grejer i hålet. Samtidigt kändes det lite ovant. Det var samma sak som efter semestern, då tar man alltid lite mindre smällar första dagarna för att komma in i det igen. Så det var ovant men otroligt befriande att få trycka av den första smällen.

Hur firade du?
– På Borr och Spräng med mina kollegor. Så det vart att shoppa lite på mässan, ett bad i poolen och sen trerättersmiddag och nattklubb.

Körde du Voi hem?
– Klubben låg på hotellet där vi sov, så det var ingen resväg. Men nej, elsparkcykel vågar jag inte ens åka i Sverige längre.    


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Flera olika tillstånd för bergsprängare

Sprängning: För att spränga inom detaljplanerat område krävs tillstånd från Polisen, som prövar ansökan enligt ordningslagen.    

Hantering: Den som vill ha tillstånd att hantera sprängämnen måste ha tillstånd enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor (LBE). Det beviljas av kommunerna, som ofta delegerar ansvaret till Räddningstjänsten.    

Transport: För att transportera farligt gods på allmän väg krävs ett ADR-intyg. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ansvarar för examinationen och auktoriserar utbildningsanordnare.

Arbetsledning: Vid allt sprängarbete ska en sprängarbas utses av arbetsgivaren. Sprängarbasen har normalt ett sprängkort, ett utbildningsbevis som baseras på kvalifikationer beslutade av Myndigheten för yrkeshögskolan (MyH).

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter Voi-turen – nu får Jonas spränga igen: ”Jävligt skönt att hålla i en laddkäpp”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig