info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nekades helglön på grund av vab

Företagen anklagas för att ha misskött betalningar av löner, semesterersättningar, permitteringslöner och traktamenten. Under sommaren har Byggnads stämt dem i Arbetsdomstolen.

Byggnadsarbetaren berättade tidigare i dag att Byggnads under sommaren stämt två företag som anklagas för att ha sagt upp eller avskedat anställda som kontaktat facket. Under juni och juli lämnades ytterligare sex stämningar dessutom till domstolen. De gäller till största delen krav på uteblivna löner och ersättningar.

Nekade helglön på grund av vabbande

En anställd på ett installationsföretag var den sjunde juni förra året föräldraledig för att ta hand om sitt sjuka barn. Han fick då ingen helglön för dagen innan, som var nationaldagen. Arbetsgivaren ska ha motiverat det med att han var föräldraledig den sjunde. Enligt Byggnads missgynnades han då på ett sätt som strider mot föräldraledighetslagen. Företaget krävs på drygt 42 000 kronor enligt stämningsansökan.
Ett företag från Dalarna krävs i sin tur på ersättning för nattraktamente som Byggnads menar att man borde ha betalat till en anställd som jobbade på annan ort. I stämningsansökan kräver Byggnads 64 000 kronor till mannen och 100 000 i skadestånd till facket.

Höjde inte lönen

Ett byggbolag i Västerbotten anklagas för att inte ha följt det nya kollektivavtalets skrivningar om lönehöjning fullt ut. Lönen skulle ha stigit med 3,57 kronor i timmen från den första mars förra året, men den höjdes först från den tolfte samma månad. Byggnads kräver att den höjda lönen betalas ut för den första delen av månaden samt att varje drabbad medlem får ett skadestånd på 5 000 kronor. För egen del begär Byggnads 150 000 kronor för det påstådda kollektivavtalsbrottet.
Ett Stockholmsföretag har, enligt nästa stämning, inte anpassat sina löner efter överenskommelsen man gjort med facket. Man har heller inte skött betalningarna av permitteringslön, helglön och semesterersättning. Tio medlemmar har nu lönekrav som ligger på mellan 50 800 och 91 100 kronor per person. De kräver även 25 000 kronor var i skadestånd.

En månads arbete utan lön

En stämd Skåneföretagare krävs på drygt 150 000 kronor. 100 000 avser skadestånd, jämt fördelat mellan den berörde mannen och Byggnads. Resten ska ersätta utebliven lön och semesterersättning. Enligt stämningsansökan har företagaren inte betalat lön för en månads arbete, och heller inte permitteringslön under månaden därpå.
Slutligen har Byggnads stämt ett företag i västsverige för förhandlingsvägran. Företaget kallades till förhandling om krav på semesterersättning, men kom inte trots upprepade kallelser.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nekades helglön på grund av vab

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig