info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

NCC utvecklar jämställda bodar

Ett separat duschrum inne i omklädningsrummet, där kvinnor och andra minoriteter kan byta om. NCCs jämställda bodar ska snart användas ute på byggarbetsplatserna.

När kvinnor och andra minoriteter ska arbeta i byggbranschen kommer förstås frågan upp om separata omklädningsrum. Ofta kan lösningen vara att kvinnorna får en egen bod.
– Men det kan bli onödigt dyrt. Då är det bättre att man skapar gemensamma lösningar och istället inreder bodarna, så att det passar olika grupper, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC.
Hon fick inspiration till de jämställda bodarna när hon höll föredrag för nätverket Stella, som utvecklar kvinnor i ledarroller inom NCC, för ett år sedan.
– Jag fick höra olika historier om svårigheter att vara minoritet och då blev jag lite otålig och ville göra något, förklarar Christina Lindbäck.

Utarbetat en prototyp

NCC har nu i samarbete med Ramirent utarbetat en prototyp som ska testas ute på byggarbetsplatser redan i oktober. I denna första prototyp har man gjort ett utrymme utanför duschen, med en bänk och några klädkrokar. Det blir som ett litet duschrum i omklädningsrummet. framtiden ska det bara finns jämställda bodar på NCCs arrbetsplatser.
– Här kan man stänga om sig, klä av sig och ta på sig innan man går ut i det gemensamma utrymmet. Det ska inte kosta mer, inte ta mer i utrymme och man ska inte behöva specialbeställa, säger Christina Lindbäck.
Varför har inte detta gjorts tidigare?
– Tidigare har det lösts med ytterligare en bod. Men det är en omodern och lite tråkig lösning. Vi är först i Norden med detta. Det är roligt att vi är först, men knepigt att det inte gjorts tidigare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: NCC utvecklar jämställda bodar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig