info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

NCC stoppar personlyft med mobilkran

NCC stoppar tills vidare alla personlyft med mobilkran och vajer på NCC:s byggarbetsplatser. Orsaken är den tragiska dödsolyckan som inträffade i Malmberget i Gällivare.

Två arbetare dödades i tragiskt i en gruvolycka i Malmberget i Gällivare den 18 maj. De båda arbetarna, som omkom vid olyckan, var anställda av underentreprenören JUC Värmeteknik. Huvudentreprenör var NCC. Med anledning av den tragiska dödsolyckan stoppar nu NCC tillsvidare alla personlyft med mobilkran och vajer på NCC:s arbetsplatser. Tillstånd för personlyft med mobilkran kommer att utfärdas temporärt och endast i undantagsfall av NCC Constructions eller Roads arbetsmiljöchef.

Byggnads tycker att åtgärden är bra, men agerar inte som organisation i frågan.
– Det är ett bra iniativ och i linje vad vi tycker. Men vi har inte behörighet att göra det, säger Jörgen Eriksson, arbetsmiljöansvarig på Byggnads.
Men det har ju hänt en allvarlig olycka?
– Vi måste ha alla fakta på bordet först. Det måste utredas vad som har hänt, säger Jörgen Eriksson.
Byggnads uppmanar däremot alla arbetsmiljöansvariga, regionala skyddsombud och huvudskyddsombud inom Hammare (handläggare för arbetsmiljöfrågor inom de rikstäckande företagen) att iaktta försiktighet med allt arbete som rör personlyft med mobilkranar. Vid osäkerhet ska jobben stoppas och arbetsmiljöverket kopplas in.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: NCC stoppar personlyft med mobilkran

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig