info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

NCC om branden i Göteborg: "En tung dag"

NCC, Liseberg och Räddningstjänsten höll under tisdagen en gemensam pressträff efter branden i Göteborg.

NCC om branden i Göteborg
Brandröken var under måndagen omfattande och spred sig över Göteborg och Mölndal. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Vet du mer? Tipsa Byggnadsarbetaren!
red@byggarb.se, 072-215 83 36

Några detaljer kring varför branden startade ville dock inte NCC dela med sig av.

– Vi jobbar tillsammans med Liseberg och Räddningstjänsten för att bättre förstå vad som har orsakat den här händelsen. Just nu vill vi inte ha för mycket spekulationer, det mest respektfulla är att vänta och få en ordentlig utredning på vad det är som har hänt, säger Niklas Sparw, affärsområdeschef på NCC Building Sverige.

LÄS MER: Storbrand på NCC:s Lisebergsbygge

NCC meddelade under måndagen att branden startade i samband med att ”arbetsmoment” hade utförts. Fler detaljer än så ville de inte berätta.
– Det är för tidigt att uttala sig om exakt vad det är för typer av arbeten som har utförts. Det är en fruktansvärd händelse och en tung dag för NCC, Liseberg och Göteborg. Vårt fokus just nu är att ta hand om våra medarbetare och entreprenörer som ha jobbat i projektet, säger Niklas Sparw. 
Storbrand på NCC:s Lisebergsbygge
Lisebergs badland ”Oceana” skulle invigas i sommar.

Brandgasexplosion

Enligt Räddningstjänsten startade branden i en rutschkana som ”går som en orm” utanför byggnaden. Släckningsarbetet var till en början ”mycket dramatisk”.
– Tidigt inträffade någon form av brandgasexplosion. Vi fick retirera och istället försöka begränsa branden. Trots det dramatiska brandförloppet har vi lyckats rädda delar av byggnaden, säger Per Nyqvist, vakthavande räddningschef på Räddningstjänsten Storgöteborg.

En person saknas fortfarande

Skadorna och rasrisken gjorde dock att räddningstjänsten inte lyckades söka söka igenom alla delar av byggnaden. En person saknas fortfarande. Mannen jobbade i projektet på uppdrag av Liseberg.
– Jag har ingen fakta. Jag kan bara uttrycka hur bestörta och djupt olyckliga vi är. Vi på Liseberg är djupt rörda och skakade över vad som har hänt. Våra tankar går till den saknade kollegan och hans familj, säger Lisebergs vd Andreas Andersen.
Liserbergs vd Andreas Andersen fyllde på vatten i Oceanas pooler i januari. Foto: Jesper Wiberg

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Branden i korthet – det här har hänt
  • Polisen får på måndagen 12 februari klockan 10.07 larm om en brand på Nöjesfältet Lisebergs område i Göteborg.
  • Det visar sig brinna i badanläggningen Ocean Vattenvärld. Branden startar på utsidan i den södra delen av byggnaden. Enligt NCC startade branden i samband med ”ett arbetsmomtent”.
  • 16 personer skadas lindrigt i samband med branden. Ytterligare 6 personer får vård på plats.
  • En man som arbetar i projektet på uppdrag av Liseberg saknas under måndagen och polisen upprättar en anmälan om försvunnen person.
  • Polisen inleder en särskild händelse med anledning av branden. Branden utreds som en arbetsplatsolycka samt grov allmänfarlig vårdslöshet.
  • Vid klockan 9 på tisdagen 13 februari, 23 timmar efter det första larmet, meddelar räddningstjänsten att branden är under kontroll, men att mycket släckningsarbete fortfarande återstår.

Källa: Liseberg, Polisen

Michael Toll, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: NCC om branden i Göteborg: "En tung dag"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig