info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

NCC åtalsanmäls efter dödsolycka

Arbetsmiljöverket har åtalsanmält NCC efter dödsolyckan i Västerås där en byggnadsarbetare omkom då han träffades av en fallande pelare. Utredningen har visat att lyftöglorna var av fel sort och underdimensionerade.

Den 26-årigen snickaren Sonny Levén omkom den femte februari i år, när lyftöglan gick sönder vid lyft av en en betongpelare. Han avled av skadorna efter att den 1,9 ton tunga pelaren fallit och träffat honom.
Arbetsmiljöverket har utrett ärendet och hittat så allvarliga brister att ärendet lämnas vidare till åklagare för åtalsprövning.

Utredningen visar att fel lyftöglor användes. Enligt montageanvisningar från Strängbetong skulle pelarna lyftas med en vajer som var följsam, inte stum. Men NCC använde istället helgjutna, stumma lyftöglor. Enligt märkningen var dessa dessutom bara avsedda för lyft på maximalt 1,2 ton. Men denna lyftkapacitet gällde bara om man lyfte rakt upp, utan brytningsvinkel. Här på arbetsplatsen lyftes pelarna liggande. Det innebär att vinkeln från början var 90 grader.
-Ska man lyfta med öglan i den vinkeln får man inte lyfta mer än cirka 250 kilo, säger arbetsmiljöinspektör Joakim Sand.

Enligt honom hade NCC skaffat fyra lyftöglor för 60-70 pelare. Ingen vet hur många lyft som gjorts tidigare med den ögla som gick sönder. Men polisen lät analysera såväl den trasiga öglan som en som såg hel ut. Vid en närmare analys hade även den till synes hela öglan sprickor.
-Det rör sig troligen om materialutmattning även på den, säger Joakim Sand.

Arbetsmiljöverket pekar också på att NCC brutit mot flera andra arbetsmiljöregler. Riskområdet spärrades inte av. Därför kunde den omkomne byggnadsarbetaren gå in i detta.
Företaget hade inte valt ut arbetare för pelarmontaget som hade tillräckliga kunskaper för att bedöma lyftöglornas begränsningar.
-De hade inte hållit på med den här typen av pelarmontering och lyft, säger Joakim Sand.
Varken de eller kranföraren instruerades i hur arbetet skulle utföras säkert.

Olyckan hände på byggarbetsplatsen vid Centrallasarettet i Västerås. Byggnadsarbetarna höll på med att montera och gjuta fast betongpelare med hjälp av kran. Vid olyckan hade de fått upp en pelare som hängde några centimeter över marken och höll på att sänkas ner till sin fixeringsplats. Men plötsligt gick lyftöglan av och pelaren föll. Sonny Levén träffades av pelaren när han passerade för att hämta ett verktyg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: NCC åtalsanmäls efter dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig