info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

NCC-anställda bor i boden

Precis bakom NCC;s prestigbygge Turning Torso i Malmö bygger sex tyska NCC-anställda radhus. De har fått 106 kronor per timme i lön sedan i somras, traktamente har de bara fått måndag till torsdag och de bor i bodarna.

Fyra sammanbyggda NCC-blå bodmoduler står längst ut mot Öresund, på Bo-01 området i Malmö. I en av modulerna finns sju sovplatser och en provisorisk matplats med ett runt plastbord och spackelburkar som sittplatser.
Nästa modul är delad i två rum. Bakom den ena dörren finns två våningssängar.
– Här bor vi, säger en av de tyska snickarna som bygger 18 radhus åt NCC Deutsche Bau i skuggan av NCC Sveriges prestigebygge Turning Torso.

De tyska byggnadsarbetarna är försiktiga. De vill inte prata med Byggnadsarbetaren eller med facket om sina arbetsvillkor.
– Då får vi problem när vi kommer hem, säger en av dem under middagsrasten. De sitter i den del av bodarna som fungerar som matsal, kök och vardagsrum. Mikron och tv:n har de själva fått ta dit, bara kokplattan ingår. Maten, som står på skafferihyllorna över klädkrokarna på väggen, tar de med sig från Tyskland.
Bygget påbörjades sommaren 2003. Sedan dess har lönen varit 106 kronor per timme. De har dessutom fått hemresa en gång per vecka och traktamente på 34:50 euro (316 kronor) fyra dagar per vecka. För boendet i bodarna får de betala nästan 60 kronor per natt.

I början av januari strandade en central förhandling om ackord på arbetsplatsen.
– NCC har inte varit intresserade av att komma fram. De behöver inte betala mer än stupstockens 106 kronor för att få hit arbetskraft från östra Tyskland. Det här är ungefär samma sak som låglöneimport av polska eller baltiska hantverkare, säger Björn Schoug, ombudsman på Byggnads i Malmö.
Några hundra meter från radhusen försvinner Turning Torsos topp i januaridimman vid Öresund. NCC-laget där tjänar 161:67 kronor per timme. Andra tyska byggfirmor i Malmö har kommit överens om löner på över 140 kronor per timme. Men med NCC Deutshe Bau, som haft konsulthjälp av NCC Hus i Skåne, har facket inte lyckats komma överens.

På avdelningen misstänker man nu att det här kommer att bli NCC;s strategi när det till sommaren blir öppet för import av arbetskraft från de nya EU-länderna.
Åke Sparringsjö, ansvarig för medarbetarfrågor på NCC, tillbakavisar det. Han säger att han vet för lite om Malmöbygget för att uttala sig om det. Men principiellt så ska NCC Sverige inte driva byggen till avtalens miniminivåer med importerad arbetskraft, säger han.
– Och våra anställda ska definitivt inte bo i bodarna, säger han.
Platsledningen på bygget säger att det är en frivillig förmån att få bo i bodarna. Man säger också att man ska betala upp till avtalsenliga löner och traktamenten retroaktivt. Och man beklagar att de anställda är rädda för att prata med Byggnadsarbetaren.
– Men det beror nog på att det finns 4,2 miljoner arbetslösa i Tyskland, säger arbetsledaren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: NCC-anställda bor i boden

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig