info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nationalarena hotas av finanskrisen

Ett av Sveriges största byggprojekt, nationalarenan Swedbank Arena i Solna, skulle redan ha påbörjats. Men bankernas oro för att låna ut har satt käppar i hjulet för jätteprojektet.

Byggherre för arenan är Peab. Tillsammans med Svenska fotbollförbundet, fastighetsbolaget Fabege, statliga Jernhusen och Solna stad går byggföretaget in med 900 miljoner kronor. Resten av pengarna, ungefär en miljard kronor, måste lånas.

Enligt Dagens nyheter är det oklart vad huvudsponsorn Swedbank lovat investerarna. Enligt banken själva har man köpt rättigheterna till namnet på arenan, men inte förbundit sig att finansiera projektet. Enligt kommunstyrelsens ordförande i Solna, Lars-Erik Salminen (m), har Solna stad ett avtal med Swedbank där banken lovat utlåning. I slutet av januari ska arenan tas upp i kommunfullmäktige.

Mikael Albinsson som är projektchef för Arenastaden, säger till Dagens nyheter att det inte blir någon byggstart förrän finansieringen är helt löst. Enligt beräkningarna kommer byggprojektet ta 40 månader att färdigställa. Invigningen av den nya arenan är tänkt att bli 2012. Men för att lyckas med det måste bygget var igång redan vid årsskiftet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nationalarena hotas av finanskrisen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig