info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Mutor vanliga inom byggbranschen

Var tredje mutbrott som lett till fällande dom från 2012 och framåt berör byggbranschen. Det visar en sammanställning som Institutet mot mutor har gjort.

Institutet mot mutor har gjort en sammanställning av domar i tingsrätt och hovrätt som handlar om mutbrott. Det visar sig att var tredje mutbrott som lett till fällande dom från 2012 och framåt berör byggbranschen.
– Min uppfattning är att byggbranschen består mycket av tjänster och gentjänster. Man sitter på olika stolar och byter befattning inom offentliga beställare och privata sektorn. Man lär känna varandra väl och utbyter tjänster, säger Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor.

Gemensamma regler

Mutbrotten inom byggbranschen kan bland annat handla om är alkohol, rabatter till olika musikevenemang, värmepumpar och måleritjänster. Det som är vanligt förekommande är middagar och olika slags event. Det förekommer också badkar och kylskåp.
– Det är saker som är lätta att gömma i ett projekt, säger Helena Sundén.
För ungefär ett år sedan startade Institutet mot mutor ett projekt tillsammans med SKL, Byggherrarna, Sveriges Byggindustrier, Skanska, NCC, Peab, JM och Veidekke. Projektet handlar om att ta fram gemensamma regler och riktlinjer hur man ska arbeta mot mutor inom byggbranschen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Mutor vanliga inom byggbranschen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig