info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Mutor för 30 miljoner kronor

Fyra personer står åtalade, bland annat en byggföretagare, i den stora muthärvan inom polisen och Kriminalvården. Idag ­börjar muträttegången i Stockholms tingsrätt.

Muthärvan inom polisen och Kriminalvården är Sveriges hittills största, räknad i pengar, uppger DN. Det handlar totalt om byggen och hyror som har kostat skattebetalarna miljardtals kronor. Enligt åtalet ska minst 30 miljoner ha gått till mutersättningar. Men exakt hur mycket härvan har kostat staten är det ingen som vet säkert.

Alla fyra nekar till brott

Det handlar om ett stort antal affärer inom polisen och Kriminalvården mellan 2004 och 2010. En toppchef inom polisen, senare inom Kriminalvården, åtalas tillsammans med tre företagare för en mängd olika kontrakt med polishus, fängelser och häkten. De åtalade anklagas för avancerade och målmedvetna försök att dölja mutorna. Alla fyra nekar till brott. Åtalet omfattar kontrakt för flera miljarder och kriminalvården har betalat stora summor för anstalter i Östersund och i Hapa­randa som sedan aldrig blev byggdes, skriver DN.

Skanska – en viktig roll

Andra fall, som bygget av ett nytt häkte i Sollentuna, utfördes och står klart sedan några år. Vid detta bygge spelade Skanska en viktig roll och ett tiotal miljoner av mutpengarna ska ha kommit från företaget. Men ingen från Skanska är åtalad, eftersom åklagarna inte anser att någon från företaget medvetet har deltagit i något mutbrott. Rättegången beräknas pågå ända fram till i juni i år och innehåller 13 åtalspunkter. Den tidigare fastighetschefen och hans nära vän konsulten spelar huvudrollerna. Arkitektföretagaren och byggföretagaren åtalas för att i olika sammanhang ha betalat mutorna.

Safariresa betalades med mutpengar

Bland annat ska den åtalade byggföretagaren, som fått beställningar av Kriminalvården för arbeten med Saltviksanstalten, ha överlämnat mer än 500 000 kronor i kontanter till fastighetschefen. De åtalade och deras familjer reste också på lyxresor, bland annat en safariresa till Sydafrika, som betalades med mutpengar. Åtalet handlar om grova mutbrott. Straffet är fängelse mellan sex månader och sex år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Mutor för 30 miljoner kronor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig