info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Muthärvan växer i Göteborg

Mututredningen kring bluffakturorna till Hjällbobostaden fortsätter att växa. Ytterligare fem personer kommer att delges misstanke om brott i utredningen kring de misstänkta mutaffärerna i Göteborg.

En 41-årig före detta anställd hos Peab sitter häktad sedan i mitten av förra veckan. Han misstänks för grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman genom att ha skickat falska fakturor till Hjällbostaden, skriver Göteborgs-posten. I stället för renoveringar av Hjällbostadens lägenheter misstänks mannen ha fakturerat Hjällbobostaden för jobb som har gjorts hemma hos en eller flera privatpersoner.

Misstanke om grov bestickning

Som tack för hjälpen ska den misstänkte 41-åringen ha fått ersättning av den eller de personer som fått sin villa renoverad eller sommarstugan tillbyggd. Byggbluffen ska ha pågått under 2009 och fram till våren 2010. Under gårdagen hölls förhör med en av de privatpersoner som misstänks ha tagit emot byggtjänsterna i utbyte mot en ersättning till den då Peabanställde 41-åringen. Privatpersonen är nu delgiven misstanke om grov bestickning.

Åklagare begär förstärkning

Samtidigt måste någon inom Hjällbobostaden ha godkänt de falska fakturorna eftersom miljonbelopp betalats ut till Peab trots att jobben inte blivit utförda. Frågan är nu om de felaktiga utbetalningarna beror på slarv och okunskap eller om det ligger något uppsåt bakom, skriver Göteborgs-Posten. För att klara den svällande muthärvan har statsåklagaren Nils-Erik Schultz nu begärt förstärkning.
– Jag har fått besked om att jag får en extraåklagare som ska arbeta med utredningarna på plats i Göteborg, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Muthärvan växer i Göteborg

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig