info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Muthärva ska granskas

Det är Riksenheten mot korruption som har beslutat att granska de misstankar om mutor som finns mot Skanska i samband med ett motorvägsbygge i Tjeckien.

Det var igår som Ekot avslöjade misstankarna om mutor i samband med ett motorvägsbygge nära Chomutov utanför Prag. Och nu har alltså Riksenheten mot korruption fattat beslut om att misstankarna ska undersökas.
– Rent juridiskt innebär det att vi inte inleder en förundersökning just nu. Jag kommer att ta del av den information som finns tillgänglig på nätet och jag kommer också säkerligen att ta kontakt med mina tjeckiska kollegor. Jag antar att det är något som pågår även i Tjeckien, säger chefsåklagare Alf Johansson på Riksenheten mot korruption, till Ekot.

Chef erkände mutor

Det har även framkommit att Skanskas ledning kände till mutorna och att företaget fick kontraktet på motorvägen tack vare mutorna. Detta står klart sedan Skanskas chef för internrevisionen under den tiden, Anders Blomqvist, uppgett för Ekot att dåvarande chefen för Skanska i Tjeckien – Dan Tok – erkänt att de kommit överens med en byggpartner om att betala ut en muta. Uppgifter som senare ska ha rapporterats till koncernledningen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Muthärva ska granskas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig