info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Murning med leca kan stoppas

De två murarna Erik Johansson och Jonny Karlsson i Ronneby skulle egentligen inte behöva mura sina 26 kilo tunga lecablock för hand. Byggen där lecablock på mer än 20 kilo används utan lyftanordningar kan nämligen stoppas.

Det är tydligt att sådant arbete strider mot en av Arbetarskyddsstyrelsens författningar (AFS).
Byggnadsarbetaren har tidigare berättat om de två murarna som alltså för hand lägger de här stora lecablocken på ett servicehusbygge i Ronneby. Men i AFS står: ”Väljs block som väger mer än 20 kilo bör det framgå tydligt av bygghandlingar och dylikt att användning av lyfthjälpmedel är en förutsättning för godtagbara förhållanden vid murningen.”
Den här formuleringen borde, enligt bedömare som Byggnadsarbetaren talat med, räcka för att lägga ett direkt arbetsförbud mot bygget i Ronneby.
Kenneth Bengtsson på Byggnads i Blekinge känner till författningen. Han har tidigare reagerat kraftigt mot de stora lecablocken. Men han har inte varit i kontakt med Yrkesinspektionen, som skulle kunna lägga förbudet. Orsaken är att han tycker författningen är för svag. Kenneth Bengtsson anser att det är förkastligt att mura så tunga lecablock även med hjälpmedel. Han vill ha bort de tunga blocken helt från alla byggen.
– Även om murning med de här stenarna är tillåten under vissa förutsättningar blir det inte bättre för gubbarna. Då ska det in en jävla maskin till som gör att jobbet tar längre tid och det blir irritation, säger Kenneth Bengtsson.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Murning med leca kan stoppas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig