info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Muraren Daniel siktar på guld

Den 1 december inleds yrkes-EM i Göteborg. Hela nio byggnadsarbetare är representerade och varje dag fram till mästerskapets början presenterar vi ett av branschens medaljhopp. Först ut: Muraren Daniel Carlberg, 22 år, som har hemmaplan och satsar på guld.

Under 18 timmar fördelade på tre tävlingsdagar ska Daniel Carlberg mäta sina färdigheter mot Europas främsta unga murare. Han beskriver noggrannheten som sin största styrka och vägen fram till mästerskapet har kantats av minutiösa förberedelser.
‒ Jag har tränat på heltid i sex veckor nu. Så istället för att jobba står jag här inne i min gamla skola varje dag och slipar på farten och tekniken, säger Daniel Carlberg.
Skolan i fråga är Bräckegymnasiet i Göteborg, och det var också där murarkarriären en gång tog sin början.
‒ Jag visste att jag ville hålla på med någonting praktiskt, säger Daniel Carlberg. Jag fick testa alla yrken Bräckegymnasiet hade att erbjuda och fastnade för snickeri och mureri. Jag kände att bägge var lika roliga men det såg ut att finnas mer jobb inom mureri.

LÄS MER:
Nytt rekord för yrkes-SM
Nu kämpar Patrik för VM-guld i VVS

Med runt 450 tegelstenar som råmaterial ska Daniel Carlberg och konkurrenterna skapa varsin två meter hög konstruktion. Detaljerna är hemliga in i det sista men arrangörerna har avslöjat att tävlingsuppgiften kommer att vara inspirerad av de i Göteborg välkända landmärkena Feskekôrka och Läppstiftet. Men Daniel Carlberg tror inte att hemmaplan kommer att ge någon utslagsgivande fördel i tävlingen.
‒ Du har ju en ritning som du följer. Sen kommer hemmaplan innebära mycket stöd som förhoppningsvis är peppande, men kanske blir det lite mer press också.
Satsar på guld
Efter att ha tagit hem segern i yrkes-SM i Umeå 2014 representerade han förra året Sverige i yrkes-VM i brasilianska Sao Paulo. Där blev det en sjundeplats, den högsta placeringen någonsin för en svensk murare, men den här gången är målsättningen än högre ställd.
‒ Jag siktar på guldet. Upp på pallplats ska jag definitivt, säger Daniel Carlberg.

Yrkes-EM, eller Euroskills, äger rum i Göteborg den 1‒3 december. Det är första gången en internationell yrkestävling arrangeras på svensk mark.
500 deltagare från 33 länder kommer att tävla i 35 olika yrken, från rörmokare till webbdesigner. Det svenska yrkeslandslaget består av 31 personer varav nio kommer från byggbranschen.
Som värd för mästerskapet står Worldskills Sweden, ett samarbete mellan LO, Svenskt näringsliv och staten. Syftet är att höja statusen på och intresset för yrkesutbildningarna och Worldskills Sweden ansvarar även för det svenska yrkeslandslaget.
Worldskills internationella organisation omfattar 76 medlemsländer. Yrkes-EM anordnas jämna år och yrkes-VM ojämna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Muraren Daniel siktar på guld

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig