info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Murare tillbaka till SSAB

Slovakiska ugnsmurare är tillbaka på SSAB i Luleå. 25 personer ska mura om en ugn. Förra gången de var här dödades en ugnsmurare då han föll i en koksugn. Under lång tid fick murarna slavlöner.

– De är cirka 25 personer som ska vara här i en månad för att göra om en ugn. Flera av dem var här förra gången också, berättar P-G Lundbäck på Byggnads i Luleå.
Ett hundratal slovakiska ugnsmurare reparerade i två etapper ugnar på koksverket i Luleå. Förra sommaren dödades en av deras arbetskamrater då han föll ner i en koksugn. Han trillade genom ett påfyllningshål sju meter ner i en avställd ugn som höll 700 grader. En av de anställda, som blev vittne till olyckan, avbröt senare sitt kontrakt och åkte hem. Han har berättat om svåra missförhållanden med löner, arbetsmiljö och arbetstider.

Också nu när murarna precis kommit tillbaka till SSAB är det dramatiskt. En ny dödsolycka har hänt på en annan del av företaget. En 38-årig svensk murare som är anställd av SSAB och medlem i Metall dödades. Han omkom vid en sprängolycka, som förmodligen orsakats av att vätgas bildats och antänts i samband med svetsning av en vagn, som används för att transportera stål. Vid explosionen skadades en ytterligare murare svårt och två lindrigt.
I den vagn som den dödade mannen arbetade med, fanns keramiskt material och i gjutmassan som användes vid murningen av stålvagnen kan vätgas bildas. Enligt uppgifter kände ingen av murarna till detta.
När det gäller lönerna har facket nu sett till att de slovakiska murarna får lön enligt avtal. Också förra gången hade facket förhandlat fram avtalsenliga löner. Problemet var då att de inte fick de löner de hade rätt till och det slovakiska Termostav hade anlitat flera utländska underentreprenörer, vilket inte var uppgjort. Efter avslöjandet förhandlade Byggnads fram en kompensation på 20 miljoner kronor till arbetarna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Murare tillbaka till SSAB

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig