info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Murare arga på tung sten

Två murare i Ronneby i Blekinge är ordentligt arga. Orsaken är att de tvingas arbeta med lecablock som väger 26 kilo styck.

– Det är lika tungt att jobba i dag som på 60-talet säger Jonny Karlsson, en av murarna.
Jonny Karlsson är 55 år gammal, hans murarkollega på bygget i Ronneby, Erik Johansson, är 63. När man nått en sådan ålder är det tufft att dag ut och dag in lyfta stenar som väger närmare 30 kilo.
– Framför allt är det rygg och axlar som får ta påfrestningen, säger Jonny Karlsson.
Jonny och Erik murar de tunga stenarna runt dörröppningar, fönster och vid fasadhörn. De räknar med att tvingas jobba med dem åtminstone två månader till. Facket kan inte mycket göra för att få bort stenarna från bygget.
– De var ju här från facket och tittade men den övre gränsen är visst 35 kilo så det är inget att göra. Det är bara att köra så länge man tyar. Men det är vansinne att lyfta de här stenarna vecka efter vecka, säger Jonny Karlsson.
På byggfacket i Blekinge är man också arga på de tunga lecablocken.
– Byggnadsarbetareförbundet har arbetsmiljöår i år och så tvingas murarna jobba med rena stenåldersgrejerna. Det här är något för förbundsledningen att ta upp, säger Kenneth Bengtsson på Byggnads i Blekinge.
Kenneth Bengtsson anser att skyddsombuden måste få större möjligheter att ha synpunkter på vilka material som arkitekter och konstruktörer väljer till nya byggen.
– Som det är nu får skyddsombuden aldrig vara med, säger han.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Murare arga på tung sten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig