info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Mörk prognos för bostadsbyggande

Efter fem år av uppgång kommer två svaga år för byggandet. Under 2003 och 2004 väntas en minskning med tre procent årligen. Framför allt kommer det att byggas färre bostäder.

Det spår Sveriges Byggindustrier i sin februariprognos.
– Vår bedömning är att 2003 blir ett mellanår, säger Peter Stoltz, ekonom hos Sveriges Byggindustrier, BI, och huvudansvarig för prognosen.
Nedgången betyder 14 000 färre jobb i inom byggsektorn totalt.
Den främsta orsaken till nedgången är, enligt BI, den osäkerhet som råder efter regeringens vallöfte om sänkt byggmoms. Det påverkar planeringen för byggandet av nya hyreslägenheter.

Också för byggandet av bostadsrätter väntas en avmattning. Att bygga bostadsrätter har hittills varit mycket lönsamt, eftersom priserna på borätterna ökat snabbt.
Höjda inkomstskatter och sämre privatekonomi ger mindre pengar för konsumtion och dämpar efterfrågan. Det gör att bostadsrätterna inte ökar lika snabbt i pris som hittills, vilket resulterar i en avmattning i byggandet.
Under större delen av 1990-talet var bostadsbyggandet rekordlågt. Under fler år påbörjades endast 12 000 lägenheter per år, varav ytterst få var vanliga hyresbostäder.

De senaste två åren har bostadsbyggandet tagit fart och under 2002 påbörjades drygt 20 000 lägenheter, varav två tredjedelar i flerbostadshus.
För att få fart på bostadsbyggandet vill Sveriges Byggindustrier att byggmarknaden ska bli en marknad fullt ut, utan de beskattningar som gäller idag.
– Tillfälliga investeringsbidrag ger en osäkerhet, då är det bättre med en momssänkning, säger BI:s chefekonom Lars Jagrén.
BI vill ha permanenta åtgärder från staten. Bland kraven finns även klartecken till tredimensionell fastighetsbildning (ägarlägenheter, där den boende äger sin lägenhet, men inte som bostadsrätt).

När det gäller offentligt anläggningsbyggande som järnvägar och broar väntas heller ingen ljusning.
Utbyggnaden av de mobiltelefinnätet 3-D, som för ett par år sedan väntades ge en rejäl skjuts åt byggandet, dröjer fortfarande och väntas inte ge något uppsving åt anläggningsbyggandet.

Kenneth Petterson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Mörk prognos för bostadsbyggande

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig