info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Montörer upprörda över kamera på bygget

Flera resemontörer på en arbetsplats i Göteborg är upprörda över att de övervakas av en kamera. - Vi går hela tiden och vänder oss om och ser vem kameran zoomar in just nu, säger Robert Åkesson, resemontör och anställd på Llentab.

Kameran sitter på en byggarbetsplats i Göteborg där byggkonsortiet Logistic Contractor, som består av Wästbygg och WH Bygg, bygger en ny fabrik. Vem som helst som har tillgång till Internet kan gå in och följa byggnadsarbetarna. Alla kan även själva zooma in närbilder och enligt uppgift går det att läsa texten på hjälmar på personer som är 100 meter ifrån kameran.
– Vi tycker att det känns olustigt. Inte minst kan våra chefer sitta på kontoret och se vad vi gör. Vad gör de nu, varför står de i en grupp och pratar och vem tar rökpaus? Det är fruktansvärt påfrestande, säger Robert Åkesson.
Ansvariga på byggkonsortiet säger att kameran finns där för att det finns ett mycket stort intresse från flera inblandade parter i bygget att kunna följa utvecklingen.
– Många sitter på arbetsplatser ute i Europa och USA och för dem är det intressant att följa utvecklingen. Inte minst med tanke på att det är en kort byggtid, säger Bernt Mårtensson, arbetsledare på Logistic Contractor.
Bernt Mårtensson skulle själv inte tycka om att ha en kamera bakom axeln när han sitter på kontoret.
– Att vara iakttagen hela tiden skulle inte kännas bra. Men meningen med kameran är inte att den ska missbrukas. Hittills är det bara de anställda på Llentab som haft synpunkter. Möjligen är det så att vi måste lägga in en kod så att kameran inte missbrukas. Vi har redan diskuterat den möjligheten, säger Bernt Mårtensson.
Enligt Länsstyrelsen i Västra Götaland är det fritt fram med kameraövervakningen så länge själva bilden håller sig inom byggarbetsplatsen. Då gäller nämligen inte Kameralagen som styr över användningen av övervakningskameror. Om det däremot går att zooma in områden utanför byggarbetsplatsen krävs det tillstånd. Något som knappast skulle ges i detta sammanhang enligt Länsstyrelsen i Västra Götaland. Enligt Personuppgiftslagen får en kamera användas på en arbetsplats om de som avbildas informerats. I detta aktuella fall finns det skyltar på arbetsplatsen som informerar om att det finns en kamera.
Enligt arbetsgivarna så går det inte att se något utanför bygget i kameran. Byggnadsarbetarnas uppfattning är den omvända.
– Det går inte att se mycket men man kan zooma in skogen och en väg som ligger utanför byggområdet, säger Robert Åkesson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Montörer upprörda över kamera på bygget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig