info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Montörer lär sig lyfta rätt

Alla montörer på installationsföretaget NVS ska få utbildning i ergonomi, från och med i höst. Tanken är att ta ett första steg för att få bukt med belastningsskador, vilket är det som leder till flest arbetssjukdomar i hela byggbranschen.

Under våren har Previa genomfört en testkurs i ergonomi för montörer i NVS Installation,  på fyra filialer i Stockholmsregionen.
‑Kursen blev mycket uppskattad och med start från september kommer den att hållas för montörer i hela landet, berättar Gunnar Wigenstam, facklig förtroendeman för Byggnads, i företagets centrala skyddskommitté.

Totalt är cirka 2 000 personer anställda i NVS, varav merparten är montörer.
Kursen är fyra timmar och där får de anställda lära sig hur de kan träna för att hålla sig friska, samt hur man lyfter och agerar för att inte få belastningsskador. En del handlar om kost och levnadsvanor.

Gunnar Wigenstam tycker att det finns ett stort behov av den här typen av utbildning.
– Inom företaget har vi gjort hälsoprofiler. Det som kommit fram är att många tränar för lite och att vi är för korta i förhållanden till vår vikt, det vill säga många är för överviktiga, säger han.

Belastningsskador dominerar i byggbranschen och NVS är inget undantag. Då arbetsmiljöverket gjorde en genomgång av företaget, ställdes krav då det gäller förbättringar inom belastningsergonomi. Kursen är en av flera åtgärder.
‑ Jag har själv deltagit i en av kurserna. Den var jättebra. Den enda kritiken jag har är att den tog slut för fort, säger Gunnar Wigenstam.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Montörer lär sig lyfta rätt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig