info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Montör fick svavelsyra i ansiktet – massafabrik döms till böter

En industrirörmontör fick svavelsyra och nedsatt syn i samband med ett arbete på Mörrums bruk i Blekinge. Nu döms Mörrums bruk att betala nästan en halv miljon kronor i företagsbot på grund av bristande rutiner.

En industrirörmontör fick nedsatt syn i samband med en olycka på massafabriken Södra cell i Mörrum. Foto: Frida Nielsen/Wikimedia Commons

Olyckan inträffade den 9 november 2017 på Södra cells massafabrik i Mörrum i Blekinge. En industrirörmontör skulle kapa en cirkulationsledning till en svavelsyrecistern. Men under arbetet  fick svavelsyra i ansiktet och drabbades av nedsatt syn på höger öga.

– Jag har ledsyn på höger öga, är ljuskänslig och har ofta migränliknande huvudvärk. De här problemen gör att jag inte kan svetsa längre på samma sätt, uppger industrirörmontören till VVS-Forum.se.

Åklagarmyndigheten är nu klar med sin utredning och dömer ägaren av Mörrums bruk, Södra Skogsägarnas Ekonomisk förening, till ett strafföreläggande, som räknas som en dom, på 400 000 kronor.

– Gärningen begicks i näringsverksamhet och brottet begicks av oaktsamhet och då är huvudregeln att det blir företagsböter, säger Lars Magnusson, kammaråklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål till Byggnadsarbetaren.

Enligt strafföreläggandet ska de ansvariga för tillsyn och kontroll i verksamheten brustit i rutinerna. De ansvariga ska inte ha kontrollerat att ledningen var dränerad från svavelsyra innan det gavs klartecken till att sätta igång arbetet. Näringsidkaren har inte heller gjort vad som kan krävs för att förebygga brottsligheten, enligt domen.

Det har tagit två år att utreda olyckan. Varför har det tagit så lång tid?

–Vi avvaktar ju en anmälan från Arbetsmiljöverket och ibland så dröjer den, säger kammaråklagare Lars Magnusson.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Montör fick svavelsyra i ansiktet – massafabrik döms till böter