info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 V49-50 PC

”Möjligheternas byggregler” ska snabba på byggandet

I framtiden ska byggandet bli mer effektivt och byggbolagen ska få större möjlighet att komma med nya innovativa bygglösningar. Det är målet för Boverket som nu ser över byggreglerna.

Byggreglerna ska nu bli enklare så att byggandet blir mer effektivt. Foto: Cenneth Niklasson

Det är på uppdrag av regeringen som Boverket nu gör en översyn av myndighetens bygg- och konstruktionsregler. Och målsättningen är tydlig – på sikt ska regelverket innehålla betydligt färre detaljerade krav, allmänna krav och inga direkta hänvisningar till standarder.

–  Våra regler ska bidra till ökad effektivitet i byggandet, mindre miljöpåverkan och göra det möjligt att få fram betydligt fler innovativa lösningar, säger Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren.

Läs också Duschväggar som exploderar – därför händer det

Byggandet ska alltså bli enklare och mindre detaljstyrt, men vissa krav kommer att finnas kvar. Det gäller bland annat lagar och regler kring tillgänglighet och skydd mot brand.

För att plocka fram de nya reglerna kommer Boverket hämta in synpunkter och föra en dialog med aktörer i byggbranschen. Projektet går under namnet ”Möjligheternas byggregler” och ska redovisas för regeringen senaste den 20 december nästa år.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Byggnadsarbetaren 250×600 V49-50