info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Modell för vita jobb ifrågasätts

Svenskt Näringsliv ifrågasätter nu om den Vita jobb-modell där bland andra Byggnads samarbetar med Malmö stad, mot svartjobb, är laglig. Det skriver tidningen Skånskan.

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om Vita jobb-modellen som ska tillämpas vid offentliga upphandlingar i både Malmö och Stockholm. Modellen innebär kort sagt att kommunerna ställer sociala krav på kollektivavtalsliknande villkor i sina upphandlingar. Fackliga företrädare får i uppdrag att kontrollera att de företag som ska utföra arbetet lever upp till kraven gällande ekonomi, skatter, anställningsvillkor med mera. Men nu har arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv begärt att Konkurrensverket utreder om det är lagligt att kommunen använder sig av fackliga företrädare till detta. Det skriver tidningen Skånskan.
– Vi är inte emot att man kontrollerar att företag betalar skatter och avgifter. Men vi undrar om det är korrekt att använda fackliga företrädare, säger Birgitta Laurent, ansvarig för konkurrens- och upphandlingsfrågor hos Svenskt näringsliv, till tidningen.
Hon säger att frågan är om det är myndighetsutövning och säger att staden i så fall borde göra kontrollen själv.
Det ansvariga kommunalrådet i Malmö, Anders Schönström (s) säger till Skånskan att han inte tror att Konkurrensverket kommer hitta några fel.
– Det är väl bra om det blir kontrollerat. Men det är väldigt hårt reglerat i Vita jobbmodellen hur de som utifrån går in som konsulter ska agera. De har tystnadsplikt gentemot sina fackförbund och får bara delge kommunen uppgifter och det är bara kommunen som får besluta om åtgärder, säger han.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Modell för vita jobb ifrågasätts

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig