info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Mobilen tystar byggboden

Vi surfar allt mer på våra smartphones. Byggnadsarbetaren har träffat ett gäng snickare som berättar om hur de påverkas under rasterna i byggboden.

Klockan är 13:00. Det är dags för en halvtimmes rast på Åhlin och Ekeroths bygge i Harvesta i Linköping. Fram på bordet åker hemgjorda smörgåsar, kvarg, någon bulle och kaffemuggar. Det nybryggda går varvet runt. Efter en snabb tugga och en klunk plockas den fram – den älskade och hatade mobilen.

Läs mer: Surfandet påverkar din hälsa

Snickaren Robin Hallin är bodens surfkung. Han är ute på nätet varje rast för att kolla sociala medier, nyhetsflöden och sms. Robin Hallins fingrar dansar över smartphonen.

Tystare i boden

Mitt emot sitter Peter Bågenmark. Han är med sin gamla knapptelefon aldrig ute och surfar.
– Det har blivit tystare i boden. Många sitter och surfar, säger Peter Bågenmark.
Lagbasen Peter Fast som själv låser in sin egen mobil i skåpet på morgonen och tar ut den på kvällen fyller i:
– Bodarna är inte lika röda idag. Det pratas mycket mindre politik.
Före mobilernas intåg spelades det mycket kort. Något som automatiskt fick igång snacket. Det var även mycket prat om tips på både fotboll och trav. Kuponger och tidningssidor med det senaste skadeläget och bästa stallskriken låg uppslagna på matborden. Alltid något att småprata om. Och inte minst – den smärtsamma tystnaden ansikte mot ansikte som kunde uppstå även på den tiden – kunde få vem som helst att öppna munnen. Det behövs inte nu – nu går det att gömma sig genom att titta ner i mobilen.

Filmklipp och nyheter

Surfkungen håller med om att mobilen till viss del dämpar samtalet i boden. Att alla svar finns på nätet och är enkla att googla fram. Det blir liksom inga diskussioner.
Byggnadsarbetarna på radhusbygget i Linköping tycker ändå inte att den sociala samvaron på rasten är helt död, men att den har delvis bytt skepnad
– Det är lite nya ämnen. Mycket sport och så tittas det en hel del på filmklipp, säger Peter Fast.
Peter Bågenmark gillar att de som är ute på nätet uppdaterar de andra när det gäller nyheter.
– Så fort det händer något får vi veta det. Senast var det terrordåden i Bryssel.

Kommer ni ihåg – tre klassiker på bygget

Kortspel – som det blandats och delats i bodarna. Nu är kortlekarna sällsynta. Vanligt förekommande spel var skitgubbe och plump.
Spelkuponger
– de låg där, ofta med lite kaffefläckar, kupongerna för stryktipset, travet och Lotto. Det diskuterades och sattes sedan ettor, kryss, tvåor och spikar.
Sovstunden
– många, främst unga, slöt ögonen en stund på rasten. På bänken vid klädskåpen, halvliggandes över matbordet eller bara genom att väga stolen mot väggen.

Bättre surfa på rasten

Mobilerna har varit med i några år nu. På lite större arbetsplatser har snickarna i Harvesta märkt att det blivit ibland blivit uppdelat i matboden. Surfarna vid ett bord – ickesurfarna vid ett annat.
– Det blir lätt så. Vi som inte är ute på nätet söker oss till varandra. Det handlar nog om sammanhållningen, säger Peter Bågenmark.
Samtidigt tycker de alla att stämningen fortfarande är bra i boden. Att det är sällan som någon på allvar blir irriterad över mobilerna. Men självklart skickas det en och annan kamratlig gliring över bordet.
– Alla får göra som de vill. Det är bättre att det surfas på rasten än på arbetstid då vi ska arbeta ihop vår gemensamma lön, säger Peter Fast.

Swisha tack

På matbordet i boden ligger ett papper som visar att en klassiker från förr fortfarande lever. Eller snarare blivit pånyttfödd. På lappen en lista med flera namn och en notering om ”500 kr”. Efter några namn står det ”bet”. Bygglaget har bestämt att de ska börja med spel och dobbel. Första vändan blir det troligen en Harry Boy. Men det är en sak som skiljer sig från förr. Längst ner på lappen står det:
”Swisha 073……….”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Mobilen tystar byggboden

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig