info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Misstänkta företag riskerar böter

Utredningen om asfaltskartellen är nu klar och konkurrensverket kommer att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten i Stockholm. Vid en rättegång riskerar företagen att dömas till en konkurrensskadeavgift.

Det var i oktober 2001 som konkurrensverket i en så kallad gryningsräd inledde granskningen av asfaltsbranschen. NCC var det första bolaget att erkänna att man varit inblandad i karteller. Sedan erkände Skanska att bolaget deltagit i otillåtet prissamarbete i asfaltsbranschen.
De misstänkta företagen riskerar vid en rättegång att dömas för överträdelse av konkurrenslagens bestämmelse, eftersom det i konkurrenslagen råder förbud mot konkurrensbegränsande samarbete.
Om företagen skulle dömas kan de bli tvungna att betala en konkurrensskadeavgift, som maximalt kan uppgå till 10 procent av företagets omsättning.
I december 2001 dömdes tre företag inom rörbranschen att betala sammanlagt 10,6 miljoner kronor i konkurrensskadeavgifter.
Marknadsdomstolen bekräftade sedan konkurrensverket och tingsrättens syn på saken.
Under utredningen av asfaltsbranschen har cirka 50 personer förhörts. De misstänkta företagen är Skanska, NCC, Vägverket Produktion, Sandahls Grus & Asfalt, Peab, Kvalitetsasfalt i Mellansverige, Percy Nilsson Byggnads Aktiebolag/PNB Asfalt, Svenska Väg Aktiebolag och Markbyrån i Åtvidaberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Misstänkta företag riskerar böter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig