info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Misstanke om avtalsbrott

Sex polska enmansföretagare jobbar på samma bygge. Nu misstänker Byggnads Gävledala att företaget Takkompaniet har brutit mot kollektivavtalet.

Ombudsmannen Mikael Johansson på Byggnads Gävledala blev kontaktad av några lokala företagare som hade sett bygget och undrade om allt stod rätt till. När han började titta närmare på projektet såg han att det saknades en hel del dokumentation.
– Takkompaniet har berättat för mig att de inte har någon egen personal utan att det är sex stycken polska enmansföretagare som jobbar. Men vi har inte fått in några anmälningar eller haft några förhandlingar om underentreprenörer, säger han.
Enligt Mikael Johansson ska de sex enmansföretagarna betraktas som anställd personal. Då gäller andra löner.
– Man jobbar ju som i lag med direkt styrning från Takkompaniet. Då ska kollektivavtalet gälla fullt ut, säger han.

Fyra miljoner lägre

Dessutom reagerade han på priset för jobbet. När kommunen begärde in anbud på takrenoveringen i bostadsområdet Hedslund i Rättvik fick de åtta svar. Det dyraste anbudet låg på nästan nio miljoner kronor. Men Takkompaniet, som sen fick uppdraget, begärde bara fem miljoner kronor.
– De har kunnat dra ner på kostnaderna genom att ha låga löner. Sen har vi också det här med hur det ser ut i övrigt på arbetsplatsen, säger han.
I stället för byggnadsställningar har Takkompaniet valt att montera fallskydd längs takräcket och bara enklare ställningar på gavlarna. Helt okej enligt Arbetsmiljöverket men Mikael Johansson är ändå skeptisk.
– Jag tycker inte att det är något bra skydd.

Tonar ner kritiken

På Takkompaniet tonar arbetsledaren Sture Stenman ner kritiken. De sex som jobbar är underentreprenörer och inte anställda av Takkompaniet, säger han.
– Vi försöker inte på något sätt komma undan.
Anledningen till att företaget kunnat pressa priserna så mycket vid anbudsförfarandet förklarar han med att Takkompaniet har valt andra ställningar och gör färdigt jobbet på kortare tid.
– Vi jobbar effektivt och har bra planering. De sex entreprenörerna är aktiva och jobbar på bra. På många andra arbetsplatser i Sverige händer det ingenting, där fikar man bara.
På måndag möts Byggnads och Takkompaniet för en förhandling.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Misstanke om avtalsbrott

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig