info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Missnöje med riktpunkt i Södertälje

Det jäser bland byggnadsarbetarna i Södertälje. Orsaken är att riktpunkten i deras ackord är nästan sju kronor lägre än den i Stockholm. Trots att det bara skiljer två mil mellan byggena.

Den rörliga riktpunkten för en byggnadsarbetare i Södertälje är 50 kronor i timmen. I Stockholm är den 57 kronor. Ändå skiljer det bara två mil dem emellan. Att det kan vara så beror på att Södertälje och Stockholm har var sin Byggmästarförening som avtalat fram var sin rörlig riktpunkt.
– I Stockholm behöver de bara jobba in tio procent för att tjäna cirka 130 kronor. Vi ska jobba in uppåt en 20-22 procent för att komma upp i samma förtjänst. Vi är lite snea på det här i Södertälje, säger Jan Ahlberg, lagbas på Skanska Mellansverige.
Just nu är Jan Ahlberg med och bygger Factory Outlet i Södertälje. Vid senaste avstämningen tjänade de 134,85. Med Stockholms rörliga riktpunkt har Jan Ahlberg räknat ut att de hade tjänat 141,50 kronor per timme.
Effekten av skillnaden blir, enligt Jan Ahlberg, att byggnadsarbetarna i Södertälje far till Stockholm för att jobba.
– Södertälje blir rena genomfartsleden. Sedan får vi upp folk från Norrköping som ligger ännu lägre än oss. Inget ont om dem, men det är bara två mil till Stockholm, medan det är 14 mil till Norrköping. Det är lite omvända världen, säger han.
Att försöka förhandla upp riktpunkten till samma nivå som i Stockholm har hittills varit lönlöst.
– Byggmästarföreningen vägrar ändra det här. De ger bara kalla handen, säger Jan Ahlberg.
Han tror att det inte kommer att ändras förrän det inte finns några byggnadsarbetare kvar i Södertälje.
– Man är inte riktigt solidariska med varandra. Det finns fortfarande de som accepterar en lägre nivå. Man får inte med sig alla. Ta bara lagbasträffarna vi har haft i Södertälje. Över fyrtio var kallade. Första gången kom det 24 och andra gången kom det 16 eller 18, säger Jan Ahlberg.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Missnöje med riktpunkt i Södertälje

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig