info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Minst tretton döda på OS-byggen

Mellan åren 2001 och 2003 omkom minst 13 arbetare vid OS-byggen runt om i Aten.

Förutom de många dödsolyckorna har ett stort antal arbetare skadats svårt i olika typer av olyckor, uppger brittiska The Independent.
– Alla olyckor hade kunnat undvikas. Det som har hänt är minst sagt kriminellt och det har bara handlat om att tjäna pengar, säger Giorgos Philiousis, ansvarig för byggnadsarbetarnas fackförbund vid OS-byn.

De främsta orsakerna till alla olyckor uppges vara kraftiga förseningar av byggena som har lett till säkerheten ignorerats. Den grekiska bygginspektionen, Kepek, har vägrat att varken bekräfta eller förneka namn och nationaliteter på de 13 män som uppges ha dött mellan december 2001 och december 2003.
Enligt Giorgos Philiousis finns det tre orsaker till dödsolyckorna: Byggentreprenörerna tjänar pengar genom att dra in på hälso- och säkerhetsfrågor, billig, utländsk arbetskraft utan utbildning får riskfyllda jobb och arbetarna forceras att jobba mycket övertid.

De många förseningarna av OS-byggena har gjort att grekiska regeringen utlovat bonus till alla entreprenörer som blir klara före utsatta datum. Representanter för grekiska byggfacket menar att systemet med denna bonus lett till att entreprenörerna struntar i hälso- och säkerhetsfrågor för att kunna tjäna mer pengar.
I juni 2002 dog 32-åriga Manea Marinel från Rumänien. Han skulle lossa en last på en byggkran när han halkade. På fötterna hade han flipp-flopp tofflor. En annan arbetare, 31-åriga Ibrahim Almohamed, kommer aldrig att kunna röra sig mer. Han föll från tredje våningen i ett hus vid bygget av OS-byn och förlamades.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Minst tretton döda på OS-byggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig