info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Minst 250 i Skanskaprotest

Minst 250 Skanska-anställda genomför under eftermiddagen en protest mot Skanskas agerande i löne- och personalfrågor. På många Skanskaarbetsplatser i Östergötland, Mälardalen och i vissa orter i Norrland har arbetet legat nere.

Fyra byggnadsarbetare har stått vid tillfartsvägen, framför Skanska-bodarna sedan rasten för drygt 20 minuter sedan. Kranen har inte rört sig. Flera går fram och tillbaka på bygget utan synbarligt mål.
– Jag har sagt åt killarna att gå ut halv två. Men de ska sänka tempot och göra så lite som möjligt. Vi ska röra oss så att det ser ut som om vi jobbar men Skanska ska märka att inget blir gjort, säger lagbasen på en arbetsplats i Mellansverige.
Men varken han eller hans arbetskamrater vill framträda i media. Det har ryktats om kraftiga motåtgärder från Skanska.
– Jag pratade med en kollega för 20 minuter sedan. Hans arbetsgivare hade hört talas om aktionen. De fick veta att om de genomförde en sittning så skulle det betraktas som arbetsvägran och leda till uppsägning, berättar lagbasen.

Trots det har arbetet på många Skanskajobb stannat av efter klockan halv två idag. Byggnadsarbetaren har talat med lagbasar runt om i landet under dagen. Lagbasar som arbetar på jobb med totalt 250 anställda har bekräftat att de kommer att genomföra någon form av aktion.
Det är framför allt i Östergötland, Mälardalen, Örebro, och i ett antal orter i norra Sverige som aktionen genomförs.

Hoten om motåtgärder har gjort dem försiktiga. Det handlar i få fall om klassiska bodsittningar. På flera håll har man i stället valt att gå ut efter rasten men att låta arbetet ligga nere.
Protesten orsakas av att Skanska på flera håll i landet försöker ersätta ackord med bonuslöner. Man vänder sig också mot att företaget ersätter egna anställda med underentreprenörer i en allt större omfattning.
Direkt utlösande för protesten blev Skanskas agerande i Västerås. Två förhandlingar om löneform strandade där under vintern. De egna anställda omplacerades och Skanska tog in underentreprenörer. I samma skede beslutade Skanska att säga upp 19 av 28 anställda i Västerås.

Aktionen har fått svagt stöd i storstäderna. I Malmö säger en lagbas att man fått för lite information för att lägga ner arbetet. Malmös lagbasar har i stället valt att uttala sitt stöd för aktionen. I Göteborg har man vänt sig mot att aktionen kallats för strejk.
– Vi tycker att det är befogat att protestera men vi vänder oss mot formen, säger Mikael Nyrén, lagbas på Skanska Väst.
Skanskalagbasarna i Stockholm var samlade på förmiddagen idag och där diskuterades aktionen. Också i Stockholm har man från de fackliga företrädarna vänt sig mot formen för protesten och Byggnadsarbetaren har inte fått bekräftat att någon arbetsplats deltar.
Lagbasen på arbetsplatsen i Mellansverige är besviken på storstädernas agerande. Han tycker att det är viktigt att stödja kollegorna i Västerås.
– Jag tycker att man ska ställa upp. Nästa gång kanske det är vi som behöver stöd. Hela idén är att man ska stötta varandra, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Minst 250 i Skanskaprotest

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig