info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Minst 21 700 i maskinförarlön

Den lägsta tillåtna lönen ska höjas till 21 700 kronor per månad för maskinförare. Det kräver många maskinförare i motioner till Byggnads avtalsråd.

Avtalet med maskinarbetsgivarna är det av Byggnads avtalsområden där flest kräver förbättringar av arbetsmiljön. Många maskinförare vill ha bättre hytter som besiktigas varje år. Flera kräver också regler om bättre personalutrymmen.
Kranförarna vill ha samma regler om klimatanläggning i hytterna som maskinförarna. Många kranförare kräver dessutom att avtalet ska innehålla tydliga regler för utbildning och ansvar vid koppling av last samt återgång till det gamla stopptecknet vid krandirigering.

Byggnads styrelse förslår att avtalsrådet, som träffas den 3 februari, tar med kraven på bättre arbetsmiljö i den kravlista som ska lämnas över till arbetsgivarna. Styrelsen vill att en arbetsgrupp ska se över maskinförarnas arbetsmiljö under avtalsperioden.
Utöver de cirka 1 500 maskinförarna som arbetar på entreprenadmaskinavtalet så finns det många maskinförare som arbetar på bygg- eller anläggningsavtalen. Också på dessa avtalsområden finns många motioner om förbättrad arbetsmiljö för maskinförarna.
Maskinförarnas viktigaste lönekrav, minst 21 700 i lön per månad, finns också i många motioner på alla de tre avtalsområden där maskinförare arbetar.
Totalt har drygt 2 000 motioner lämnats till Byggnads avtalsråd. Cirka 300 av dem rör entreprenadmaskinavtalet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Minst 21 700 i maskinförarlön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig