info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Minst 14 döda vid OS-byggen

Byggandet av anläggningarna som används vid OS i Aten har kostat minst 14 byggnadsarbetares liv. Stress och utnyttjande av illegala invandrare har lett till den höga olyckssiffran.

Inför OS i Sydney år 2000 förolyckades en byggnadsarbetare. Två byggnadsarbetare dog 1995 när ett belysningstorn rasade vid byggandet av Atlantas OS-stadion. Inför OS i Barcelona förolyckades två byggnadsarbetare. Siffrorna visar att säkerhetstänkandet varit högt prioriterat vid de miljardprojekt som genomförts inför de senaste olympiska spelen.

I Aten, inför OS 2004 som tjuvstartar på onsdagen med bland annat fotboll mellan Sverige och Japan, har säkerheten däremot satts på undantag. Den officiella siffran över antalet förolyckade byggnadsarbetare är 14. Men facken i Grekland säger att minst 19 byggnadsarbetare dött. Och enligt BBC Radio finns det fackföreningsrepresentanter som uppskattar att upp mot 40 personer dött.

I Byggnadsarbetaren i februari i år berättade Kheld Awat, från Somalia, om arbetsvillkoren vid velodrombygget. Han arbetade där illegalt och berättade om en lön på 180 kronor och om osäkra anställningsvillkor. Senare har andra, bland annat i BBC, berättat om stress, brister i skyddet och extremt långa arbetspass.

Enligt de grekiska byggfacken är det stress i kombination med utnyttjande av illegala invandrare som arbetskraft som lett fram till det dystra rekordet. Bland de 4000 som deltog i byggandet av OS-byn, där åtta byggnadsarbetare förolyckades, var 60 procent invandrare, många av dem illegala invandrare som arbetade utan tillstånd.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Minst 14 döda vid OS-byggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig