info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Mindre bilning med ändrad arbetsmetod

Mindre handbilning. Det blir resultatet efter att arbetsmetoden ändrats, för byggnadsarbetarna på ett stort rotjobb i Umeå. - Detta är en halv seger, säger betongarbetaren Sören Larsson.

Det handlar om ett bygge där byggnadsarbetarna skulle bila rännor för nya ledningar i omkring 160 badrum. Tidigare hade företaget, Peab, planerat att bilningen skulle ske med robot. Detta ändrades dock på grund av att stammarna ligger så djupt i valvet, att en maskin skulle slå hål på taket. Därför påbörjades ändå arbeten som innebar handbilning i flera timmar om dagen.

Detta upptäckte Byggnads regionala skyddsombud Mats Ola Lundström, när han kom till arbetsplatsen. Han kallade in arbetsmiljöinspektionen som kom till platsen och ett möte hölls med inblandade parter, beställare, entreprenör, inspektion och facket. Nu är en förändring på gång. Företaget och beställaren har bestämt vilken ny arbetsmetod som ska gälla och den kommer att införas från den första mars.
Lösningen som bestämts är att man ska borra hål i taket och dra avloppsstammar och rör under befintligt tak i badrummet.
Det innebär att bilningen minskar men att vissa bilningsmoment kvarstår.
– Helst hade vi velat slippa bilningen helt, men detta är en halv seger. Jobbet blir betydligt lättare ur bilningssynpunkt när man inte behöver ner i konstruktionsbetongen, säger betongarbetaren Sören Larsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Mindre bilning med ändrad arbetsmetod

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig