info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 940 x 260 V20-21

"Millimeterprecision på bockningarna"

Ludwig Edlund från Örnsköldsvik blev nyligen svensk skolmästare i VVS. Tack vare millimeterprecision och förmåga att tänka själv tog han hem guldet.
Ludwig Edlund är svensk skolmästare i vvs.

46 elever på vvs- och fastighetsprogram från sju olika skolor tävlade om att bli bäst i svenska skolmästerskapen i vvs. Tävlingen arrangeras av vvs-branschens Yrkesnämnd och hölls i år på Parkskolan i Örnsköldsvik. I år vann Ludwig Edlund guldet och blev SM-mästare i vvs.

– Jag förstod det inte först, under tävlingen var jag väldigt nervös, de andra deltagarna var riktigt bra, men jag var på hemmamark så det kändes bra. Nu är jag sjukt glad, säger Ludwig Edlund som går sista året på gymnasiet.

Övade i en vecka

Ludwig berättar att han var på skolan i en hel vecka innan och tränade på att bocka. Tävlingen bestod av två moment, en bockövning och ett moment där en varmvattenberedare skulle installeras.
– Det krävdes millimeterprecision på bockningsövningarna, det andra momentet att installera en varmvattenberedare var svårt men kul. Vi hade ingen ritning så man fick tänka själv, säger Ludwig Edlund.

Vill jobba med händerna

Anledningen till att han pluggar till vvs-montör är att han ville hålla på med något praktiskt. När Ludwig skulle välja linje till gymnasiet verkade vvs-programmet på Parkskolan i Örnsköldsvik bra.
– Vvs är en bra kombo med svetsa och bocka rör. Min pappa brukar säga att om han kunde välja om, så skulle han välja vvs, säger Ludwig som är den första i släkten att jobba inom rörbranschen

”Försvaret, sen vvs”

Till sommaren går Ludwig ut gymnasiet, och han har redan fått erbjudande om vvs-jobb i Stockholm. Men han är inte säker på om han ska ta det, till sommaren ska han eventuellt gå försvarsmaktens GMU-utbildning som är tre månader lång.
– Först försvaret, sedan vvs. Får se hur det blir, jag har inte planerat så långt i framtiden.

Annons
Aerfast 250×600 V21-22
info

Byggnadsarbetaren.se använder cookies för att optimera upplevelsen för dig som besökare. Läs mer