info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Miljoner att hämta i radonbidrag under 2019

Boverket vill att fler ska sanerar sina hus från radon. Thomas Lindhe på på Comnet AB/Radonsaneringar tycker att bidraget är bra men lägger till: ”Kommer inte bli någon boom”

Misstänker du att det finns radon i ditt hus. Nu finns det bidrag att söka. Obs! Det här är en genrebild. Foto: Mostphotos

I landet finns det cirka 250 000 småhus och villor där inomhusluften innehåller för mycket radon. Det vill Boverket ändra på och uppmanar därför villaägare att söka radonbidraget.

– Vår förhoppning är att fler ska ta chansen att sanera sina hus nu när det är möjligt att få ersättning. Det är ett enkelt sätt att få ett hälsosammare hem och känna sig säker, säger Joakim Thunborg, expert på Boverket.

Läs också Hantverkare kvarhållen mot sin vilja – inlåst i ett rum

För 2019 har regeringen avsatt 34 miljoner kronor som ska användas till radonbidrag för småhusägare. Alla husägare kan söka bidraget men det krävs att huset är minst två år gammalt och att radonhalten i luften inomhus ligger över 200 Bq/m3. Bidraget kan som mest stå för hälften av kostnaden eller som högst 25 000 kronor.

Thomas Lindhe, delägare på Comnet AB/Radonsaneringar, tror inte att bidraget kommer ge någon större effekt när det gäller antalet radonsaneringar.

– Bidraget är bra för branschen och bra för alla som har radon i huset, men jag tror inte på någon boom. Det kommer nog rulla på ungefär som vanligt. Bidraget har funnits till och från under ungefär 20 år.

Den stora uppsvinget för radonsaneringar var för ungefär tio år sedan. Då var det hektiskt i branschen och de firmor som var aktiva hade fullt upp.

– Det var så mycket att vi inte hann med och svara på alla jobbförfrågningar. Då gjorde vi fem mätningar i veckan, säger Thomas Lindhe.

Sedan dess har intresset för att åtgärda radonfaran svalnat av.

– Det görs inte lika många radonmätningar som förr i tiden. Det var bättre när kommunerna skötte allting. De låg på hårdare om att invånarna måste göra mätningar och då gjorde folk det. Nu är det mer eller mindre upp till var och en och då blir det inte av. Nu blir det mest aktuellt vid köp och försäljning av hus.

Dagens bidrag återinfördes 1 juli 2018. Och under 2019 finns det alltså 34 miljoner kronor att fördela.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Miljoner att hämta i radonbidrag under 2019

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig