info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Miljarder rullar i byggbranschen

Nästa år börjar pengarna rulla i byggbranschen. Miljarder investeras i bostäder, sjukhus, butiker och vägar landet runt. Det visar vår unika kartläggning.

Under våren 2013 steg bostadsbyggandet, men totalt sett minskar ändå bygginvesteringarna i år jämfört med föregående år. Men under 2014 finns det ljuspunkter för byggbranschen, eftersom både bostads- och lokalbyggandet ökar. Det visar Sveriges Byggindustriers, BI, senaste prognos.

Större medvetenhet

– Bostadsköparna har fått större förtroende och bokat sig för nyproducerade bostäder. Det finns en större medvetenhet att bygga fler bostäder och kommunala bostadsbolag har börjat bygga hyresrätter, säger Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.

Slussenprojektet drar igång

Byggnadsarbetaren har gjort en kartläggning som visar att det kommer att investeras miljardtals kronor över hela landet nästa år. I Stockholm drar bland annat Slussenprojektet i gång och flera stora bostadsprojekt startar i Borås och Uppsala.

Flera sjukhusprojekt

Även byggandet i Norrbotten går fortsatt bra med gruvindustrin och ett stort vägprojekt startar i samband med att staden Kiruna ska flyttas. Även lokalbyggandet ökar nästa år och på flera håll investeras det i sjukhus, kontor, butiker och badhus. Flera sjukhusprojekt startar, bland annat om- och tillbyggnaden av Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Lågt offentligt anläggningsbyggande

Det offentliga anläggningsbyggandet är däremot lågt, eftersom regeringen har minskat sina anslag till infrastrukturinvesteringar i budgeten jämfört med 2013.
– Många av infrastruktursatsningarna kommer inte i gång förrän 2015 och framåt, säger Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Miljarder rullar i byggbranschen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig