info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Metall varslar om sympatistrejk

Idag på eftermiddagen beslutade Metall att ta ut medlemmar på ett bygge i Skene i sympatistrejk för att stödja Byggnads. Byggnads vill pressa Wärtsilä att teckna hängavtal. Wärtsilä använder polska underentreprenörer.

Wärtsilä är huvudentreprenör på ett bygge av en biopanna i Skene, som Marks kommun låter uppföra. Wärtsilä har anlitat den polska firman Boilers Factory Stefako, som bygger och monterar pannan. Ett femtontal polska och finska rörarbetare arbetar utan att ha avtal.

Byggnads befarar att lönerna dumpats.
– Vi har försökt, men inte lyckats, få fram uppgifter om löner och anställningsvillkor, säger Thomas Nilsson, ombudsman på Byggnads avdelning i Borås.
Byggnads har under en längre tid försökt få huvudentreprenören att skriva på. Men Wärtsilä vägrar.
– Självklart stödjer vi Byggnads. Vi måste motverka att det sker en lönedumpning, säger Erik Andersson, chef på Metalls avtals- och arbetsrättsenhet.

På måndag sätter Byggnads
, som en första stridsåtgärd, den polska firman i blockad. Ett femtontal utländska arbetare berörs. Ett av Byggnads medlemsföretag, Anjo Bygg som har en av entreprenaderna, är uttagna i sympatistrejk. Cirka fem byggnadsarbetare berörs.
Det varsel som nu Metall lägger, kommer att träda i kraft nästa vecka, om inte Wärtsilä skriver under innan dess.
Metallföretaget heter Stålab med ett tiotal metallare på arbetsplatsen. De arbetar med stommen till pannan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Metall varslar om sympatistrejk

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig