info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Mer plugg ska locka fler till bygg: ”Hoppas fler söker”

I dag lägger regeringen fram ett förslag i riksdagen om att alla yrkesprogram på gymnasiet ska ge högskolebehörighet. Målet är att fler ska bli intresserade av att utbilda sig till exempelvis byggnadsarbetare.

Elin Kebert, expert på kompetensförsörjning, Byggföretagen, hoppas att fler kommer att väljer yrkesprogrammet. Foto: Pressbild Byggföretagen. Crelle Photography, Pressbild

Sedan tidigare kan de elever som går ett yrkesprogram välja till ämnen som gör att de uppnår den så kallade grundläggande behörigheten. De kan då senare i livet plugga vidare på högskola och universitet. Förslaget som läggs fram idag innebär att alla ämnen som behövs för behörighet ska vara obligatoriska från skolstarten även för de som pluggar på ett yrkesprogram. Men det finns fortfarande en ventil för de skoltrötta – det går att välja bort det extra pluggandet efter skolstart.

Syftet med förändringen är att regeringen vill locka fler unga att söka yrkesutbildningarna för att täcka framtida behov av arbetskraft. Förslaget är tänkt att börja gälla för skolstarter från hösten 2023.

Läs också Vill se krav på lärlingar för att vinna jobb: "Vi utarmas på yrkesfolk"

I stället tar de ett program där studierna leder till behörighet

Fack och arbetsgivare i bland annat byggbranschen har varit med och drivit på för att få till en förändring. På arbetsgivarorganisationen Byggföretagen tycker man att högskolebehörigheten är en viktig del för att locka fler unga till ett arbetsliv på bygget.

– Vi vet att det är väldigt många som funderar på att gå bygg- och anläggningsprogrammet, men som sedan väljer att inte börja. I stället tar de ett program där studierna leder till behörighet. Något som framför allt gäller tjejer, säger Elin Kebert, expert på kompetensförsörjning, Byggföretagen.

Hon berättar att fyra av fem tjejer som funderar på byggutbildningen i slutändan väljer ett  annat program, ofta teoretiskt.

Med regeringens förslag hoppas Elin Kebert att fler kommer att söka sig bygg- och anläggning.

Läs också Melvin först i landet – tog krankortet på gymnasiet: ”Fastnade direkt”

– Jag hoppas verkligen det. Om vi i branschen fått bestämma hade den är förändringen genomförts för flera år sedan. Nu får vi bara vänta och se om förslaget går igenom i riksdagen.

Förändringen kommer innebära att eleverna kommer få plugga mer svenska och engelska.

Är du inte rädd för att tappa de som är lite skoltrötta, att de inte söker eller hoppar av?

– De som börjar kan om de vill välja bort högskolebehörigheten när skolan väl startat. Jag hoppas ändå att de som är lite skoltrötta får mer energi när de får jobba mer praktiskt och då även orkar läsa lite mer teori. Det är bra att ha behörigheten senare i livet om man vill studera vidare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Mer plugg ska locka fler till bygg: ”Hoppas fler söker”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig