info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Student och ny i byggbranschen? Här är sakerna du bör ha koll på

70 procent av kollegornas lön första året. Andra året 80 procent och tredje året 90 procent. Ta reda på vad du som lärling har rätt till!

Foto: Mostphotos

Från och med i år gäller nya regler för dig som är på väg ut i byggbranschen och söker anställning som lärling.

− Redan andra året ska lärlingen i vårt nya avtal få 80 procent av lönen som de fullbetalda kollegorna i arbetslaget har, säger Görgen Zilén, ombudsman på Byggnads.

Tidigare var lärlingstiden ungefär två år för dig som gått klart gymnasiet eller en arbetsmarknadsutbildning för vuxna. Från och med i år är lärlingstiden förlängd till tre år för ett flertal yrken, samtidigt som lönen höjs under lärlingstiden.

Treårig lärlingstid gäller för träarbetare, golvläggare, murare, betongarbetare, bergarbetare och väg- och anläggningsarbetare, innan de får yrkesbevis.

− Undantag gäller för de som däremot utbildar dig till maskinförare och kranförare. De är lärlingar i två år innan de får yrkesbeviset och de går upp på 80 procent av lönen efter ett halvår som lärling, säger Görgen Zilén.

Plattsättare, ställningsbyggare, tak och tätskiktsmontörer, undertaksmontörer och håltagare har en lärlingstid på 2,5 år innan de är fullbetalda.

Några saker att känna till:

  •  Ditt företag måste ha kollektivavtal för att lärlingstiden ska räknas. Du kan kolla om företaget har avtal på Byggnads hemsida.
  •  Arbetsgivaren ska utse en person inom yrket som jobbar i produktionen till handledare.
  • Din arbetsgivare ska lägga upp en utvecklingsplan för dig. Enligt avtalet ska du ges en så allsidig utveckling som möjligt utifrån vad företaget kan erbjuda. Utvecklingsplanen ska följas upp med regelbundna möten under tiden som lärling.
  • Vid provanställning det första halvåret, är uppsägningstiden två veckor.
  • Om du får vara kvar i företaget efter din provanställningsperiod, ska din anställning vara en tillsvidareanställning.
  • Din anställning som lärling med en tillsvidareanställning är skyddad enligt lagen om anställningsskydd.
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Student och ny i byggbranschen? Här är sakerna du bör ha koll på

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig