info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Mer debatt ska stoppa rasism

Snickaren och riksdagsmannen Lars Mejern Larsson reagerade över det han hörde i boden. Det fick honom att starta projektet "Varför säger du så?" mot rasism och främlingsfientlighet.

Det handlar om att möta vardagsrasism ute på arbetsplatserna. Lars Mejern Larsson, snickare och riksdagsman, var på ett arbetsplatsbesök i Värmland i senaste valrörelsen.
-Det var en sådan stämning med främlingsfientliga åsikter och jag ställde mig frågan, varför tycker man så? Jag tänkte att det där måste jag göra något åt, säger han.
Hans idé är att många låter främlingsfientliga, men att argumenten tryter när man väl börjar skrapa på ytan. Att det är en fråga om att ta diskussionen och komma med motargument. Att alltid säga ifrån om någon säger något främlingsfientligt. Det stora problemet är att många är så tysta.

Ut på arbetsplatserna

Efter att Lars Mejern Larsson väckt idén startade projektet
”Varför säger du så ?” av det fackliga utskottet i Värmland. Det började förra året och är ett samarbete mellan LO, Socialdemokraterna och ABF. Numera har budkavlen också gått vidare till Örebro och tanken är att den sedan ska fortsätta ut i landet. Konkret tar sig kampanjen uttryck genom knappar med texten ”Varför säger du så” som delas ut i olika sammanhang.
– Min tanke är att alla som bär den här knappen ska förbinda sig att åtminstone ställa frågan, säger Lars Mejern Larsson.
Kampanjen riktar sig till alla LO-förbund.
– Vi i fackföreningsrörelsen har med oss knappar ut på arbetsplatserna och delar ut dem i syfte att få igång en diskussion om vardagsrasismen. De flesta tycker det är jättebra, på vissa arbetsplatser blir det en jättediskussion. Men det händer också att det blir helt tyst och där känner jag en oro, säger Tomas Pettersson, kassör på Byggnads Örebro-Värmland.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Mer debatt ska stoppa rasism

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig