info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Mer än 600 avtalskrav

Det finns drygt 600 motioner med avtalskrav från Byggnads medlemmar inför höstens avtalsrörelse.

De vanligaste kraven är kortare arbetstid, höjd lägstalön, helglön, höjd avtalspension, fria glasögon och fria vinterkläder.
Mätningsföreståndarna i tio sydsvenska avdelningar har också enats om att kräva att ny- och ombyggnadslistorna ska vara stupstock i de fall företag och anställda inte enas om löneform. De anser också att alla listor för de mindre yrkesgruppernas ackord ska vara klara innan byggavtalet undertecknas.
Ett annat tungt krav i avtalsrörelsen handlar om möjligheten att slippa traktamenten och reseersättningar genom fastställande av tillfällig bostad vid anställningstillfället. Den möjligheten, som finns reglerad i avtalets paragraf 6, ska bort anser många motionärer.
Flera motioner tar upp bygglönernas eftersläpning. En motionär från Stockholm kräver 10 kronor mer per timme och flera motioner från Kalix vill höja månadslönerna med 3 500 kronor.
Ett vanligt krav är också att komma tillbaka till en permitteringslön som utgår från verklig förtjänst i stället för grundlön. Många motionärer kritiserar Byggnads för att den ersättningen sänktes vid förra avtalsrörelsen. Andra återställarkrav handlar om 14-dagarslön, semesterersättning före semestern (och semesterkassa) samt om återuppbyggd företagshälsovård med Bygghälsan som modell.
Exempel på avtalskrav från de mindre yrkesgrupperna är justeringar av listor, klimatanläggningar i mobilkranar, lika lön för bil- och maskinförare och 12,8 procents semesterersättning i glasavtalet.
Byggnads avtalsråd hålls i Stockholm den 19 augusti. Då läggs strategin upp inför avtalsförhandlingarna. Den sista september löper bygg- och anläggningsavtalen ut, entreprenadmaskinavtalet gäller till årsskiftet och den sista mars nästa år löper glasavtalet ut.
VVS-avtalet och kylavtalet gäller till 31 mars 2001.
Flera motionärer kräver att avtalens löptider ska samordnas.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Mer än 600 avtalskrav

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig