info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Medlarbud väntas i påsk"

Strejk bryter ut på tisdag om ingen överenskommelse gällande byggavtalet nås innan dess. Medlingssamtal pågår i dag, onsdag, och i helgen väntas ett nytt medlarbud att ta ställning till.

Både Byggnads och Sveriges Byggindustrier säger till Byggnadsarbetaren att möten med medlarna just nu sker dagligen. Om man inte når en överenskommelse innan tisdag den andra april, den första vardagen efter påskhelgen, bryter den strejk som tidigare skjutits upp ut.

Medlarbud i helgen

Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind säger till Byggnadsarbetaren att parterna förväntas få ett nytt medlarbud att ta ställning till i slutet av påskhelgen.
Tror du att det blir strejk på tisdag?

– Jag hoppas inte det. Jag hoppas verkligen inte det.

Huvudentreprenörens ansvar svårlöst

Den stora stötestenen tycks vara Byggnads krav på att man ska skärpa huvudentreprenörens ansvar för villkoren i entreprenadkedjorna. Mats Åkerlind hävdar nu att Byggnads driver på för en lösning som är olaglig. Byggnads har tidigare avvisat medlarnas bud med hänvisning just till att det inte varit löst hur huvudentreprenörerna ska få ökat ansvar för underentreprenörerna.

Strejken uppskjuten två gånger

Från början hade Byggnads varslat om strejk från den tolfte mars. Sedan sköt Byggnads upp det varslet till den nittonde, då även ett andra varsel skulle bryta ut. Men den artonde mars gick Medlingsinstitutet in och sköt upp strejken i ytterligare två veckor, det kan de göra om de anser att det ”främjar en god lösning av konflikten”.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Medlarbud väntas i påsk"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig